Skip to content


2. Hrvatski kongres o psihotraumi s međunarodnim sudjelovanjem: “PSIHIČKA TRAUMA – TRAG KOJI SLIJEDI GENERACIJE”

Poštovane kolegice i kolege,

Osobita mi je čast i zadovoljstvo pozvati Vas na 2. Hrvatski kongres o psihotraumi s međunarodnim sudjelovanjem, pod naslovom

PSIHIČKA TRAUMA – TRAG KOJI SLIJEDI GENERACIJE”.

Drugi hrvatski kongres o psihotraumi izrastao je iz zasada prof.dr.sc. Dolores Britvić koja je začetnik ideje o kongresu o psihičkoj traumi, nakon godina rada s osobama, najprije s ratnom, a kasnije i civilnom traumom. Tako je 1. Hrvatski kongres o psihotraumi pod nazivom “Psihotrauma između sjećanja i zaborava” održan prije 2 godine u Splitu.

2. Hrvatski kongres o psihotraumi održat će se u Rijeci, u smirujućem kvarnerskom plavetnilu hotela “Jadran”.

Domovinski rat suočio nas je s ratnom traumom. Ratna trauma spada u traumatska iskustva visokog stupnja traumatizacije sa nesagledivim posljedicama ne samo za sudionike rata već i za članove njihovih obitelji, ali i generacije koje dolaze te društvo u cjelini. U aktualnom svijetu promjena kao da nas prati eho rata obzirom na diferentna stresogena i traumatska iskustva s kojima se dnevno suočavamo.

S nevjericom sam slušala svoje učitelje koji su početkom rata 1991.g. govorili da će liječenje ljudi pogođenih ratnom traumom trajati najmanje slijedećih 20 godina. Sada brojimo i puno više od 20 godina, a posla je pred nama i za generacije koje dolaze. Stoga, što posljedice traumatskog iskustva mogu trajati generacijama.

2. Hrvatski kongres o psihotraumi je, vjerujem, tek drugi u nizu koji će se baviti ratnom traumom i posljedicama ratne i poratne traume kroz generacije.

Cilj ovoga kongresa je upoznati se s novim spoznajama iz područja psihotraumatologije i razmijeniti iskustva stručnjaka vezana za dugoročne posljedice psihičke traume. Poseban fokus želimo staviti na kronične posljedice, na  sekundarnu traumatizaciju i njezinu prevenciju, transgeneracijski prijenos psihičke traume te nove spoznaje vezane za liječenje poremećaja uzrokovanih traumatskim iskustvom.

Stoga na 2.Hrvatskom kongresu o psihotraumi želimo okupiti stručnjake iz Republike Hrvatske, ali i iz inozemstva.

Unaprijed se radujemo zajedničkom radu i druženju u Rijeci, u studenom 2019.g.

         Predsjednica Organizacijskog odbora
Predstojnica Klinike za psihijatriju, KBC Rijeka:
izv.prof.dr.sc. Ika Rončević-Gržeta

 

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA KONGRESA
Rijeka, Hotel JADRAN, Šetalište XIII divizije 46, 51000 Rijeka, 7. do 9. studeni 2019.g.

Teme kongresa:

  • Kronične posljedice psihičke traume
  • Posljedice zlostavljanja, fizičkog nasilja, torture
  • Sekundarna traumatizacija
  • Stres/trauma i tjelesne bolesti
  • Trauma, posttraumatski odgovor i seksualne disfunkcije
  • Obitelj i trauma
  • Liječenje kroničnih psihičkih poremećaja uzrokovanih traumom

IZLAGAČI I SPONZORI:
Pozivamo sve tvrtke koje prodaju, promoviraju ili istražuju nove proizvode na tržištu, da iskoriste ovu jedinstvenu priliku te kao izlagači ili sponzori sudjeluju na ovom događaju.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 21. Studeni 2018.)