Skip to content


Izvještaj i zaključci hrvatske konferencije o liječenju ovisnika o opijatima

Hrvatsko psihijatrijsko društvo je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Uredom za suzbijanje uporabe droga Vlade Republike Hrvatske od 11.-13.05. 2017. održalo u Opatiji trodnevnu konferenciju „Liječenje ovisnika o opijatima u bolničkim i izvanbolničkim uvjetima“ sa ciljem edukacije, razmjene iskustava, bolje suradnje i dogovora oko područja koja treba poboljšati i harmonizirati u nacionalnom sustavu liječenja opijatskih ovisnika kako bi kvaliteta rada i ishodi liječenja bili učinkovitiji.

Na konferenciji je sudjelovalo oko 50 sudionika uključujući nadležna tijela (prof. dr. sc. Vlado Jukić – predsjednik HPD, prof. dr. sc. Danijela Štimac – voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ, Draga Katalinić, dr. med – voditeljica Registra osoba liječenih zbog zloporabe droga, HZJZ, prof. Tomislav Đidara – predstavnik Ministarstva zdravstva, mr. Željko Petković – ovlašteni predstavnik Ureda za droge Vlade RH), te liječnike i stručne suradnike – predstavnike izvanbolničkog i bolničkog sustava liječenja opijatske ovisnosti, te komorbiditeta.

Izvještaj i zaključci Konferencije OVDJE.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 16. Svibanj 2017.)


8. Hrvatski kongres o psihofarmakoterapiji i 3. INTERNATIONAL CONFERENCE ON CREATIVE PSYCHOPHARMACOTHERAPY

8. Hrvatski kongres o psihofarmakoterapiji i 3.  INTERNATIONAL CONFERENCE ON CREATIVE PSYCHOPHARMACOTHERAPY održati  će  se u hotelu Excelsior u Lovranu od 25.-27. svibnja 2017. godine.

Više o kongresu i programu  OVDJE.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 9. Svibanj 2017.)


Simpozij o dječjoj psihijatriji

Hrvatsko društvo za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju Hrvatskog liječničkog zbora, Klinika za Psihološku medicinu Medicinskog fakulteta, Sveučilište Zagreb, Klinički bolnički Centar Zagreb organiziraju simpozij o aktualnim pitanjima dječje i adolescentne psihijatrije i psihoterapije-Maja Beck- Dvoržak – AKTUALNI DIJAGNOSTIČKI PRISTUPI I SPECIFIČNOST LIJEČENJA U DJEČJOJ I ADOLESCENTNOJ PSIHIJATRIJI I PSIHOTERAPIJI, koji će se održati u četvrtak 1. lipnja 2017. od 13,30 do 18,45 sati u Velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog zbora, Šubićeva 9, Zagreb.

Simpozij je posvećen prof. dr. sc. Maji Beck Dvoržak, koja je bila jedna od utemeljiteljica dječje i adolescentne psihijatrije pri KBC Zagrebu, Medicinskom fakultetu u Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj. Prof. dr. sc. Maja Beck Dvoržak je već pedesetih godina prošlog stoljeća liječila djecu s psihičkim smetnjama, ali bavila se i važnim znanstveno- nastavnim radom. Na ovakvu tradiciju možemo biti vrlo ponosni, jer je to veliki iskorak i u Europskim i svjetskim okvirima. Njezin rad se i danas nastavlja u različitim drugim oblicima i organizacijskim okvirima. Uloga KBC- ova u Hrvatskoj se na ovaj način i dalje potvrđuje kroz kliničku i znanstveno-nastavnu djelatnost.

Ostali dio prezentacija se fokusira na aktualna i specifična pitanja dijagnostike i terapije u dječjoj i adolescentnoj psihijatriji i psihoterapiji, koja se kao struka razlikuje od odrasle psihijatrije i drugih srodnih struka.

Više o simpoziju i programu pogledajte OVDJE.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 8. Svibanj 2017.)


Predavanje „Neuroempatija”, francuski psihijatar i psihoanalitičar Boris Cyrulnik

Boris Cyrulnik, francuski psihijatar i psihoanalitičar, održati će predavanje pod naslovom „Neuroempatija” dana 20. travnja 2017. s početkom u 12,00 sati u Klinici za psihijatriju Vrapče pod pokroviteljstvom Francuskog instituta i Katedre za pihijatriju i psihološku medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u organizaciji Hrvatskog psihijatrijskog društva i Klinike za psihijatriju Vrapče.

Prof. Cyrulnik poznat je po konceptu rezilijencije, a posebno se bavi područjem etologije.

Predavanje će biti na francuskom jeziku, uz konsekutivno prevođenje.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 13. Travanj 2017.)


Obilježavanje svjetskog dana zdravlja 2017. godine

Povodom Svjetskog dana zdravlja koji se obilježava 7. travnja, a koji je ove godine posvećen depresiji (koliko nam je poznato to je prvi put da Svjetska zdravstvena organizacija Svjetski dan zdravlja posvećuje nekom duševnom poremećaju?!), u Galeriji „Slava Raškaj“ Klinike za psihijatriju Vrapče otvorena je dana 5. travnja 2017. godine4 izložba radova pacijenata bolnice „Vrapče“, te održana konferencija za novinare.

Izložbu je otvorio, uz nekoliko prigodnih riječi, ravnatelj Bolnice prof. dr. sc. Vlado Jukić.

O samoj depresiji i načinu obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja, a obilježava se pod motom „Pričajmo o depresiji“ (Depression: Let’s Talk) – kampanja će trajati godinu dana – govorila je doc. dr. sc. Petrana Brečić, pročelnica Zavoda za afektivne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče.

S nekoliko rečenica prisutnima su se obratili i doc. dr. sc. Tihana Jendričko i prof. dr. sc. Ninoslav Mimica.

Izložba će biti otvorena, a tijekom njezinog trajanja češće ćemo govoriti o depresiji, mjesec dana.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 5. Travanj 2017.)


Apel za odgovornim medijskim izvještavanjem na području psihijatrije (mentalnog zdravlja)

Poštovani,

uz zahvalu i podršku svim novinarima koji stručno i odgovorno obavljaju svoj posao, pa tako i na području izvještavanja događaja u koje su uključene osobe koje boluju od mentalnih poremećaja, nažalost, vrlo često i „ozbiljnije“ kuće posegnu za dramatičnim kontekstom u kojemu se duševne bolesnike naziva „manijacima“, „luđacima“, „osobama koje siju strah“, proglašava ih se „opasnima“, poziva se građane da zovu policiju, da ih se što prije uhiti ili zatvori na neko sigurno mjesto… pritom se ne libeći niti objave punog imena i prezimena pa i fotografije oboljele osobe.

Osim što je ovakvo izvještavanje u suprotnosti s općeprihvaćenim i temeljnim etičkim načelima, ono osobe koje boluju od mentalnih poremećaja diskriminira i stavlja u nepovoljnu poziciju samo zato što su, ne svojom krivnjom, bolesne. Navedeno je i u suprotnosti sa temeljnim pravnim dokumentima poput Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda koja zabranjuje diskriminaciju i Ustava Republike Hrvatske koji jamči jednakost.

Ovakvim senzacionalističkim načinom izvještavanja koji duševne bolesnike prikazuje u negativnom kontekstu radi se neizmjerna šteta samim bolesnicima i njihovim obiteljima kojima je teško i bez trajnog medijskog pečata. Nadalje, i psihijatrijska struka se tabuizira, mistificira, dehumanizira i deprofesionalizira. Time se osobe kojima je potrebna pomoć odbija od pravovremenog traženja pomoći, a društvu općenito se pružaju razlozi za strah i neprihvaćanje duševnih bolesnika koji su suštinski neosnovani. Naročito je opasno neadekvatno izvještavanje o suicidima koje osobe pod rizikom i sugestibilne osobe može ponukati da učine isto (tzv. „copycat“ samoubojstva).

Evo nekoliko zanimljivih znanstvenih činjenica (izvor: Mental Health Reporting, University of Washington):

  • većina osoba oboljelih od mentalnih poremećaja nije nasilna
  • udio nasilničkog ponašanja koje počine osobe oboljele od mentalnih poremećaja u cjelokupnom nasilju vrlo je mali, no prema vjerovanju opće populacije vrlo je velik
  • većina „nasilnika“ ne boluje od mentalnog poremećaja
  • apsolutni rizik za nasilničko ponašanje osoba oboljelih od mentalnih poremećaja je mali
  • duševni bolesnici su znatno češće žrtve nego počinitelji nasilja
  • društvo je sklono pogrešno vjerovati da su osobe oboljele od mentalnih poremećaja nasilne i opasne
  • pogrešna vjerovanja da su osobe oboljele od mentalnih poremećaja nasilne i opasne dodatno doprinose njihovoj stigmi i diskriminaciji
  • učinci stigme i diskriminacije su duboki, uključuju probleme u socijalizaciji, školovanju i zapošljavanju te vode u gubitak samopouzdanja, nade i izolaciju
  • mediji imaju ključnu ulogu u krivom povezivanju duševne bolesti i nasilja

Istraživanje The Picture of Mental Health/Illness in the Printed Media in Three Central European Countries (Nawková L i suradnici) provedeno 2007. godine pokazalo je kako je u Hrvatskoj 73 % članaka na području mentalnog zdravlja/bolesti bilo napisano u senzacionalističkoj formi, a 48 % ih je imalo senzacionalistički sadržaj. Članak Development of the PICMIN (picture of mental illness in newspapers): instrument to assess mental illness stigma in print media (Rukavina TV i suradnici) iz 2012. godine opisuje kako je 38.7 % navedenih članaka u Hrvatskoj uključivalo puno ime i prezime osoba oboljelih od mentalnih poremećaja.

Zato Vas pozivamo da se prilikom narednog izvještavanja ovoga tipa zapitate biste li ime, prezime i pridjev „manijak“ dodali uz fotografiju vašeg djeteta, supružnika, roditelja ili prijatelja da kojim slučajem boluje od psihičke bolesti zbog koje je bio sudionikom nekog događaja. Kritičko preispitivanje rada sustava je dobrodošlo, ali stigmatiziranje pojedinca i struke ne čini dobro nikome, čak i kada je plod najbolje namjere, neznanja ili nehaja. Svjetska zdravstvena organizacija napominje kako su psihičke bolesti izrazito rasprostranjene i česte (procjenjuje se da će svaka četvrta osoba patiti od nekog mentalnog/neurološkog poremećaja u nekom periodu života) te kako njihova učestalost trajno raste (depresija bi tako do 2030. godine po indikatoru opterećenja bolešću mogla sa trećeg skočiti na prvo mjesto).

Prema našim saznanjima, u pripremi je izrada smjernica za odgovorno medijsko izvještavanje na području psihijatrije (mentalnog zdravlja), što će biti od velike pomoći i novinarima i psihijatrima, a naročito pacijentima.
Za dodatna pitanja stojimo na raspolaganju.

 

Srdačan pozdrav,
Sekcija mladih psihijatara i specijalizanata psihijatrije Hrvatske Hrvatskog psihijatrijskog društva

Objavljeno u Aktualnosti  ( 3. Travanj 2017.)

Označeno s .


Smjernice za primjenu individualne i grupne psihodinamske psihoterapije za liječenje osoba s dijagnozom psihoze i /ili shizofrenije

U organizaciji Hrvatskog društva za psihoterapiju, psihosocijalne metode i ranu intervenciju kod psihotičnih poremećaja, Hrvatskog društva za kliničku psihijatriju, Hrvatskog psihijatrijskog društva, te uz podršku Udruge za promicanje mentalnog zdravlja „Svitanje“ izrađene su kao dio psihosocijalnih smjernica „Smjernice za primjenu individualne i grupne psihodinamske psihoterapije za liječenje osoba s dijagnozom psihoze i /ili shizofrenije“.

Voditeljice radne skupine: Slađana Štrkalj Ivezić, Branka Restek Petrović

Članovi radne skupine: Ivan Urlić, Majda Grah, Nina Mayer, Dubravka Stijačić, Tihana Jendričko, Dolores Britvić

Recenzent: Marijeta Pesek Blinc, predsjednica ISPS Slovenija

SMJERNICE

Objavljeno u Aktualnosti  ( 30. Ožujak 2017.)


Hrvatski kongres psihosomatske medicine i psihoterapije s međunarodnim sudjelovanjem

Hrvatski kongres psihosomatske medicine i psihoterapije s međunarodnim sudjelovanjem „Psihološko u medicina 21. stoljeća“ i 6. Internacionalni simpozij psihijatrije i kognitivne neuroznanosti održati će se od 18.-20. svibnja 2017. na otoku Rabu.

Više o kongresu OVDJE

 

 

Do sada primljena 82 sažetka!!!
Zbog iznimnog interesa rok za slanje sažetaka produžen do 3. travnja. 2017.
 

Upute za pisanje i slanje sažetaka su dostupne OVDJE 
Sažetak molimo poslati isključivo putem online obrasca OVDJE

Napomena: slanje sažetaka ne podrazumijeva ujedno i prijavu za sudjelovanje.
Molimo prijavite sudjelovanje - 
OVDJE

Prof. Michel Botbol potvrdio sudjelovanje na Kongresu

S velikim zadovoljstvom najavljujemo da je sudjelovanje na Kongresu potvrdio prof. Michel Botbol, vrhunski psihijatar, profesor na Sveučilištu Zapadne Bretanije i voditelj Klinike za dječju i adolescentnu psihijatriju Sveučilišne bolnice Brest u Francuskoj.Kraći životopis prof. Botbola je dostupan ovdje.

Ne propustiti poslušati predavanje i razmijeniti iskustva s ovim svjetski poznatim stručnjakom!

PRELIMINARNI PROGRAM KONGRESA - OVDJE
Informacije o kotizacijama dostupne - OVDJE

Smještaj u hotelu Padova rezervirajte - OVDJE
Rok za rezervaciju smještaja15. travnja 2017.

 

 

Objavljeno u Aktualnosti  ( 28. Ožujak 2017.)


Tečaj – hitna stanja u psihijatriji kod bolesti ovisnosti

Na Klinici za psihijatriju KBC Rijeka organizira se 23. rujna 2017. tečaj pod nazivom „Hitna stanja u psihijatriji kod bolesti ovisnosti“. Voditelji tečaja su dr. Tomislav Lesica i dr.sc. Sandra Blažević Zelić. Organizatori KBC Rijeka i Hrvatsko psihijatrijsko društvo.

PROGRAM
PISMO NAMJERE

Objavljeno u Aktualnosti  ( 26. Ožujak 2017.)


Novi brojevi Socijalne psihijatrije 44 (2016) 4 i 45 (2017) 1

Objavljeni su novi brojevi Socijalne psihijatrije 44 (2016) 4 i 45 (2017) 1.

Objavljeni brojevi mogu se vidjeti OVDJE.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 23. Ožujak 2017.)