Skip to content


Poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije «Nuspojave psihofarmaka»

Sveučilište u Zagrebu – Medicinski fakultet i Hrvatsko društvo za alzhaimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi organiziraju poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije «Nuspojave psihofarmaka».

Voditelji tečaja: prof. dr .sc. Ninoslav Mimica, doc. dr. sc. Suzana Uzun, doc. dr. sc. Oliver Kozumplik.

Tečaj će se održati 27. listopada 2017. godine u Klinici za psihijatriju Vrapče, Bolnička cesta 32, Zagreb.

Više o tečaju OVDJE.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 5. Listopad 2017.)


Tečaj: “Pitanja suradljivosti u dječjoj/adolescentnoj psihijatriji”

Klinika za psihijatriju KBC Rijeka, Katedra za psihijatriju i psihološku medicinu Sveučilišta u Rijeci, Hrvatsko psihijatrijsko društvo i Hrvatsko društvo za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju organiziraju tečaj „Pitanja suradljivosti u dječjoj/adolescentnoj psihijatriji“. Tečaj će se održati 6. listopada 2017. godine u Predavaonici u Klinici za psihijatriju KBC-a Rijeka i biti će bodovan prema Pravilniku Hrvatske liječničke komore, Hrvatske psihološke komore i Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara. Financiranje tečaja pratiti će Hrvatsko psihijatrijsko društvo i KBC Rijeka, dok je Hrvatsko društvo za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju suorganizator. Kotizacija se može uplatiti i na sam dan održavanja tečaja, što je ujedno preduvjet za upis bodova.

Voditelj tečaja: Izv. prof. dr.sc. Mirjana Graovac, Pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju, Klinika za psihijatriju, KBC Rijeka, Krešimirova 42.

PROGRAM (finalni)
PISMO NAMJERE

Objavljeno u Aktualnosti  ( 2. Listopad 2017.)


Psihijatrijska bolnica Ugljan traži psihijatra

Otvoreni natječaj za prijem u radni odnos liječnika psihijatra

Uvjeti:

 • VSS – Medicinski fakultet
 • specijalistički ispit iz psihijatrije

Prednosti:

 • rad u poticajnom okruženju
 • daljnje stručno usavršavanje
 • mogućnost upućivanja na užu specijalizaciju
 • do centra mjesta Ugljan možete stići za 5 min automobilom
 • mogućnost prebivališta/boravka u Zadru (5. po veličini grad u Republici Hrvatskoj i Europska top destinacija 2016.) uz putovanje do posla od 40-ak min (većina djelatnika Bolnice živi u Zadru)

Više informacija na telefon: 023/208-202, mobitel: 091/23-200-46 i mail: info@pbu.hr.

Naš stručni tim Vas očekuje!


Psihijatrijska bolnica Ugljan je zdravstvena ustanova smještena u pitoresknom mjestu Ugljan na istoimenom otoku, u blizini Zadra, na samoj obali mora u lučici Kobiljak. Bolnica broji 404 kreveta ugovorena s HZZO-om, od čega 14 akutnih i 390 kroničnih, a unutar ustanove organiziran je i Odjel socijalne skrbi za pružanje usluga domskog smještaja korisnicima s psihijatrijskim dijagnozama. U širem centru Zadra smjestila se naša Dnevna bolnica s 30 stolaca te psihijatrijske ambulante.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 28. Rujan 2017.)


Novi broj Socijalne psihijatrije 45 (2017) 3

Objavljen je novi broj Socijalne psihijatrije 45 (2017) 3.

Objavljeni brojevi mogu se vidjeti OVDJE.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 27. Rujan 2017.)


Simpozij Psihofarmakoterapija i psihoterapija

Hrvatsko psihijatrijsko društvo i Klinika za psihijatriju Vrapče u petak, 22. rujna 2017. godine u velikoj dvorani Edukacijskog centra Klinike za psihijatriju Vrapče organiziraju

simpozij

PSIHOFARMAKOTERAPIJA I PSIHOTERAPIJA – ZAJEDNIČKI NA DOBRO PACIJENATA

 • 10,00 – 10,05 prof. dr. sc. Vlado Jukić (moderator): Pozdravna riječ
 • 10,05 – 10,15 prof. dr. sc. Vlado Jukić
  Odnos psihofarmakoterapije i psihoterapije kroz povijest
 • 10,15 – 10,25 doc. dr. sc. Martina Rojnić-Kuzman
  Algoritmi liječenja psihijatrijskih bolesnika – mjesto psihoterapije
 • 10,25 – 10,35 doc. dr. sc. Miroslav Herceg
  Psihofarmakoterapija i psihoterapija oboljelih od shizofrenije
 • 10,35 – 10,45 prof. dr. sc. Alma Mihaljević Peleš
  Psihofarmakoterapija i psihoterapija oboljelih od BAP-a
 • 10,45 – 10,55 doc. dr. sc. Petrana Brečić
  Psihofarmakoterapija i psihoterapija oboljelih od depresije

i

okrugli stol

EDUKACIJA IZ PODRUČJA KLINIČKE PSIHIJATRIJE ZA PSIHOTERAPEUTE

 

 • Moderator:  prof. dr. sc. Vlado Jukić.
 • Sudjeluju:  prof. dr. sc. Irena Bezić, doc. dr. sc. Adrijana Bjelajac, prof. dr. sc. Marijana Braš, prof. dr.sc. Tanja Frančišković, prof. dr. sc. Ljiljana Igrić, doc. dr. sc. Tihana Jendričko, prof. dr. sc. Ljiljana Moro, dr. Jadran Morović, prim. dr. sc. Vlasta Štalekar

Kotizacija za sudionike simpozija iznosi 500,00 kn.

POZIV FARMACEUTSKIM KUĆAMA

Objavljeno u Aktualnosti  ( 8. Rujan 2017.)


9. međunarodna konferencija o demenciji – ASK 2017

9. međunarodna konferencija o demenciji – ASK 2017 održati će se 20.-21. listopada 2017. godine u Termama Čatež (Slovenija).

Više o konferenciji:

POZIVNICA
PROGRAM

Objavljeno u Aktualnosti  ( 5. Rujan 2017.)


1. Hrvatski kongres o psihotraumi

Poštovane kolegice i kolege,

Osobita mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti Vas i zaželjeti Vam dobrodošlicu na 1. Hrvatskom kongresu o psihotraumi s međunarodnim sudjelovanjem. Tema kongresa, koji će se održati u čudesnom povijesnom ambijentu mediteranskog bisera grada Splita, je: „Psihotrauma između sjećanja i zaborava“

Posljednjih 25 godina svakodnevno u profesionalnom radu dijagnosticiramo i liječimo oboljele od različitih posttraumatskih poremećaja, posebice ratne veterane, čije psihološke poteškoće imaju snažan utjecaj na život oboljelog, njegovu obitelj i cjelokupno društvo. S ciljem da se upoznamo s novim spoznajama, da iznesemo i objedinimo stečeno znanje i iskustvo u dijagnostici, liječenju i rehabilitaciji oboljelih i članova njihovih obitelji, organiziramo 1. Hrvatski psihijatrijski kongres o psihotraumi s međunarodnim sudjelovanjem. Osim priznatih stručnjaka iz Hrvatske, pozvani su i gosti predavači iz inozemstva.

Pozivamo Vas da svojim sudjelovanjem i prikazom svog rada aktivno doprinesete uspjehu 1. Hrvatskog kongresa o psihotraumi.

Veselimo se zajedničkom druženju u Splitu u studenom 2017. godine!

Predsjednica Organizacijskog odbora Potpredsjednica Hrvatskog psihijatrijskog društva:
Prof. dr. sc. Dolores Britvić

VIŠE

Objavljeno u Aktualnosti  ( 1. Rujan 2017.)


Još jedna kulturna manifestacija u bolnici “Vrapče”

Motovun film festival u suradnji s bolnicom „Vrapče“ organizira u četvrtak, 13. srpnja 2017. prikazivanje filma Let iznad kukavičjeg gnijezda. Film će biti prikazan u dvorištu bolnice „Vrapče“ u prostoru omeđenom s juga zapadnim dijelom glavne zgrade, sa zapada zgradom „devetke“, sa sjevera zgradom „petice“ i sa istoka zgradom „kuhinje“.

Motovun film festival je svoje posjetitelje o projekciji obavijestio sljedećim oglasom:

MOTOVUN FF SAKRIO JE SVOJ POSLJEDNJI FILMSKI KLASIK
“LET IZNAD KUKAVIČJEG GNIJEZDA” 

Fantastično glumačko ostvarenje Jacka Nicholsona u legendarnoj ulozi Randlea McMurphyja, osuđenika za silovanje koji je premješten u mentalnu bolnicu na odsluženje kazne, obilježilo je filmski evergreen Let iznad kukavičjeg gnijezda redatelja Miloša Formana.

Klub boraca, Društvo mrtvih pjesnika, Ta divna stvorenja i Noć na zemljifilmovi su koje ste ove godine tražili u Laubi, Preporodnoj dvorani, Zoološkom vrtu i Gredelju,  posljednja lokacija nešto je dalje od dosadašnjih, ali pruža filmsko iskustvo koje donosi novi pogled na stari peterostruki Formanov oskarovac iz 1976.

Dvorište Klinike za psihijatriju Vrapče pretvara se u posljednje skriveno kino. Bolnica je djelo poznatog arhitekta Kune Waidmanna, a sa svojih 138 godina je najstarija psihijatrijska ustanova u Hrvatskoj. Direktno pred bolnicu voze tri autobusne linije s Črnomerca: 121 Karažnik, 124 Gornji Stenjevec i 130 Borčec (silazak na 5. stanici).

Film počinje u 21 sat, a prije projekcije, od 19 sati, možete razgledati Muzej bolnice Vrapče, jedini muzej medicine u Hrvatskoj u kojemu je prikazan razvoj povijesti bolnice. Tu je također i Župićev muzej gdje možete vidjeti stalni postav likovnih radova bolesnika te aktualnu izložbu fotografija Siniše Almašija pod nazivom Život obojan svjetlom u Galeriji Slave Raškaj.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 13. Srpanj 2017.)


Konferencija “Suicidalno i auto-agresivno ponašanje u djece i mladih – činimo li dovoljno?”

Hrvatska udruga za dojenačku, dječju i adolescentnu psihijatriju (HUDEDAP), Hrvatsko društvo za mentalno zdravlje djece i adolescenata Hrvatskog liječničkog zbora (HDMZDA), Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež, Zagreb, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC Osijek organiziraju konferenciju “Suicidalno i auto-agresivno ponašanje u djece i mladih – činimo li dovoljno?” koja će se održati 04. i 05. rujna 2017. godine u Velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog zbora u Zagrebu, Šubićeva 9.

Više o konferenciji OVDJE.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 30. Lipanj 2017.)


Course on Leadership and Professional Skills for Early Career Psychiatrists (Zagreb, 16.-18. prosinca 2017.)

 .. pod vodstvom prof. Normana Sartoriusa

Od 16. -18.12.2017. u Zagrebu u Klinici za psihijatriju Vrapče, održat će se Tečaj profesionalnih vještina kojeg će voditi prof. Norman Sartorius.

Ovaj međunarodni Tečaj je organiziran u suradnji Hrvatskog psihijatrijskog društva, Sekcije mladih psihijatra i specijalizanata psihijatrije Hrvatske i Klinike za psihijatriju Vrapče.

Sudionici će imati priliku naučiti kako napraviti prezentaciju i poster, kako čitati i pisati znanstvene radove, napisati zahtjev za financiranje projekta, napisati životopis, kako održati sastanak te kako se nositi sa drugim izazovima s kojima se sureću mladi psihijatri.

Za sudjelovanje u Tečaju, obavezno je dobro poznavati engleski jezik, a broj sudionika ograničen je na 16.

Kotizacija iznosi € 50 (EUR). Sudionicima Tečaja bit će osiguran smještaj i prehrana za vrijeme trajanja Tečaja.

Za sve informacije obratite nam se putem email adrese: zagreb.psychiatry.school@gmail.com

POZIV,  PROGRAM


Course on Leadership and Professional Skills for Early Career Psychiatrists will be held in Zagreb, during the December 16-18th 2017 under the leadership of Professor Norman Sartorius.

This international Course is organized by Croatian Psychiatric Association, Croatian Section of Young Psychiatrists and Psychiatric Trainees and University Psychiatric Hospital Vrapče.

Participants will be able to learn how to make presentations and posters, how to read and write scientific articles, prepare a proposal for a project, produce a curriculum vitae, chair a session and also how to deal with other challenges that young psychiatrists face.

The mandatory requirement to attend the Course is proficiency in English language and attendance is limited to 16 spots.

The participation fee for this Course is € 50 (EUR). Accommodation and meals in the dates of the Course are included in the participation fee

For all other information contact us via email at zagreb.psychiatry.school@gmail.com

 INVITATION,  PROGRAM

Objavljeno u Aktualnosti  ( 28. Lipanj 2017.)