Skip to content


Logoterapijski kongres “Dostojanstvo čovjeka”

Logoterapijski kongres “Dostojanstvo čovjeka” održati će se 14. i 15. lipnja u Zagrebu. Detaljan plan i program možete pronaći ovdje.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 9. Lipanj 2019.)


Znanstveni skup – Psihodinamika ljubavi i mržnje

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademiji znanosti i umjetnosti dana 20.9. i 21.9.2019. održati će se znanstveni skup pod imenom „Psihodinamika ljubavi i mržnje“. Voditelji skupa su prof.dr.sc. Darko Marčinko i prof.dr.sc. Vlasta Rudan. Mjesto održavanja biti će Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, 10 000 Zagreb, Strossmayerov trg 14.

Ostatak potrebnih informacija možete pronaći OVDJE

 

Objavljeno u Aktualnosti  ( 1. Lipanj 2019.)


Simpozij o aktualnim pitanjima dječje i adolescentne psihijatrije i psihoterapije- Maja Beck- Dvoržak

Simpozij će se održati u četvrtak 6. lipnja 2019. od 14,00 do 18,45 sati

Hrvatski liječnički zbor, Velika dvorana, Šubićeva 9, Zagreb.

 

PROGRAM

 

Objavljeno u Aktualnosti  ( 19. Svibanj 2019.)


Obavijest o smrti Pavla Brajše

Nakon kratke i teške bolesti, Pavao Brajša, varaždinski psihijatar, komunikolog i publicist, preminuo je 17. travnja 2019. u 86. godini. Niz godina djelovao je u Općoj bolnici, ranije Medicinskom centru u Varaždinu, gdje je bio i voditelj Djelatnosti za sveobuhvatnu psihijatrijsku zaštitu.Psihijatriju, tada smještenu u Bajnskim dvorima, neumorno je reformirao i unaprjeđivao, oblikujući cjeloviti model sveobuhvatne psihijatrijske zaštite u zajednici. Bio je i predavač na brojnim studijima, seminarima i cijenjeni komunikolog. Objavio je velik broj znanstvenih i stručnih radova, a autor je  četrdesetak knjiga. Pisao je i kolumne, članke i priloge u različitim medijima te javno nastupao na radiju i televiziji.

Sprovod Pavla Brajše održat će se u utorak, 23. travnja u 14 sati na Varaždinskom groblju.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 29. Travanj 2019.)


Novi broj Socijalne psihijatrije 47 (2019) 1.

Objavljen je novi broj Socijalne psihijatrije 47 (2019) 1.

Objavljeni brojevi mogu se vidjeti OVDJE.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 17. Travanj 2019.)


5. Rusko – hrvatski psihijatrijski simpozij u Moskvi

Simpozij će se održati 28. rujna 2019. u Moskvi na sveučilištu Lomonosov kao dio Međunarodnog kongresa “Multidisciplinarni aspekti personaliziranog pristupa problemima mentalnog zdravlja”.

 

Poveznica na detaljne informacije o Simpoziju: https://hidp.hr/2019/04/5-rusko-hrvatski-psihijatrijski-simpozija-s-medunarodnim-sudjelovanjem/

 

Objavljeno u Aktualnosti  ( 1. Travanj 2019.)


Integrativni pristup u psihijatriji – simpozij u Osijeku

U Osijeku će se 10. svibnja 2019. održati prvi simpozij s međunarodnim sudjelovanjem pod naslovom Integrativni pristup u psihijatriji. Mjesto održavanja je Medicinski fakultet Osijek, predavaonica P1. Adresa J.Huttlera 4, Osijek. Organizator i moderator simpozija je prof. prim. dr. sc. Dunja Degmečić.

Raspored predavanja te popis predavača nalazi se u priloženom dokumentu.

RASPORED I POPIS PREDAVAČA

Objavljeno u Aktualnosti  ( 26. Ožujak 2019.)


Preminuo prof. dr. sc. Vlado Jukić

Dragi članovi Hrvatskog psihijatrijskog društva!

U dubokoj tuzi obavještavamo sve prijatelje, kolege i suradnike, da je nakon kratke i teške bolesti, 03. ožujka 2019.g. preminuo naš uvaženi član, donedavni Predsjednik, kolega, prijatelj i suradnik, prof. dr. sc. Vlado Jukić.

Vlado Jukić rođen je 23. lipnja 1951.g. u Posušju, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, završio je 1976.g. i vrlo brzo ušao u psihijatriju. Kao kolega psihijatar radio je u više naših važnih psihijatrijskih ustanova, Neuropsihijatrijska bolnica Dr Ivan Barbot, zatim Klinika za psihijatriju KBC Zagreb i Klinika za psihijatriju psihijatrijske bolnice Vrapče. Kao psihijatar bit će upamćen kao najvažniji i najdugovječniji Ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče, koja je pod njegovim ravnateljstvom cijela bila Klinika za psihijatriju Vrapče.

Tijekom života dosegao je sva stručna i znanstvena priznanja, te bio nagrađivan brojnim nagradama i priznanjima, kako od struke tako i od šire društvene zajednice. Njegov lik i djelo obilježili su trajno cijelo jedno poglavlje u razvoju hrvatske psihijatrije, a njegovo djelovanje ostavit će neizbrisiv trag u razvoju i promociji psihijatrijske struke naručito u Republici Hrvatskoj nakon Domovinskog rata.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 8. Ožujak 2019.)


XXIV. Škola psihoterapije psihoza u Dubrovniku

U Dubrovniku će se od 8. do 11. svibnja 2019. godine održati XXIV. ŠKOLA PSIHOTERAPIJE PSIHOZA s temom „Training in Supportive Psychodynamic Psychotherapy for Psychosis Focus on Psychodynamic Formulation”, a voditelji Škole su prof. Slađana Štrkalj Ivezić i prof. Ivo Urlić.

 

PROGRAM

OBAVIJEST ZA SPONZORE

Objavljeno u Aktualnosti  ( 8. Ožujak 2019.)


2. Hrvatski kongres o psihotraumi s međunarodnim sudjelovanjem: “PSIHIČKA TRAUMA – TRAG KOJI SLIJEDI GENERACIJE”

Poštovane kolegice i kolege,

Osobita mi je čast i zadovoljstvo pozvati Vas na 2. hrvatski kongres o psihotraumi s međunarodnim sudjelovanjem, pod motom

“PSIHIČKA TRAUMA – TRAG KOJI PRATI GENERACIJE”.

Drugi hrvatski kongres o psihotraumi slijedi zasade prof.dr.sc. Dolores Britvić začetnice ideje o kongresu o psihičkoj traumi, nastale tijekom i nakon godina rada s osobama, najprije s ratnom, a kasnije i civilnom traumom. Tako je 1. hrvatski kongres o psihotraumi pod nazivom “Psihotrauma između sjećanja i zaborava” održan prije dvije godine u Splitu.

2. hrvatski kongres o psihotraumi održat će se u Opatiji, u smirujućem kvarnerskom plavetnilu hotela “Admiral”.

Domovinski rat suočio nas je s ratnom traumom. Ista je iskustvo visokog traumatizacijskog potencijala  s nesagledivim posljedicama za izravne sudionike rata, ali i za članove njihovih obitelji generacija koje dolaze te društvo u cjelini. U sadašnjem svijetu brzih promjena prati nas eho rata provlačeći se kroz razna stresna i traumatska iskustva s kojima se svakodnevno suočavamo.

S nevjericom sam slušala svoje učitelje koji su početkom rata 1991.g. govorili da će liječenje ljudi pogođenih ratnom traumom trajati najmanje slijedećih 20 godina. Sada kada je prošlo puno više od 20 godina iskustvo nas uči da je još puno posla pred nama i pred generacijama kolega koji dolaze, jer  posljedice traumatskog iskustva mogu trajati generacijama.

2. hrvatski kongres o psihotraumi je, vjerujem, dio niza kongresa koji će se baviti ratnom traumom i posljedicama ratne i poratne traume kroz generacije.

Cilj ovoga kongresa je upoznati se s novim spoznajama iz područja psihotraumatologije i razmijeniti iskustva stručnjaka vezana za dugoročne posljedice psihičke traume. Poseban fokus želimo staviti na kronične posljedice, sekundarnu traumatizaciju i njezinu prevenciju, transgeneracijski prijenos psihičke traume te nove spoznaje vezane za liječenje poremećaja uzrokovanih traumatskim iskustvom.

Stoga na 2.hrvatskom kongresu o psihotraumi želimo okupiti stručnjake iz Republike Hrvatske, ali i iz inozemstva.

Unaprijed se radujemo zajedničkom radu i druženju u Opatiji, u studenom 2019.g.

Predsjednica Organizacijskog odbora:
Predstojnica Klinike za psihijatriju, KBC Rijeka:

izv.prof.dr.sc. Ika Rončević-Gržeta

 

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA KONGRESA

Opatija, Hotel „Admiral“

7. do 9. studeni 2019.g.

 

Teme kongresa:

  • Kronične posljedice psihičke traume
  • Posljedice zlostavljanja, fizičkog nasilja, torture
  • Sekundarna traumatizacija
  • Stres/trauma i tjelesne bolesti
  • Trauma, posttraumatski odgovor i seksualne disfunkcije
  • Obitelj i trauma, Transgeneracijski prijenost traume
  • Psihotrauma u razdoblju nakon rata
  • Civilna trauma
  • Nasilje u obitelji
  • Liječenje kroničnih psihičkih poremećaja uzrokovanih traumom (farmakoterapija, psihoterapija…)

 

Sažetke za oralne prezentacije i postere možete slati do 15. rujna 2019.g.

Upute za slanje sažetaka nalaze se na web stranici kongresa:  www.2psihotrauma2019.org

Objavljeno u Aktualnosti, Kongresi, Međunarodni kongresi, Skupovi  ( 1. Ožujak 2019.)