Skip to content


Još jedna kulturna manifestacija u bolnici “Vrapče”

Motovun film festival u suradnji s bolnicom „Vrapče“ organizira u četvrtak, 13. srpnja 2017. prikazivanje filma Let iznad kukavičjeg gnijezda. Film će biti prikazan u dvorištu bolnice „Vrapče“ u prostoru omeđenom s juga zapadnim dijelom glavne zgrade, sa zapada zgradom „devetke“, sa sjevera zgradom „petice“ i sa istoka zgradom „kuhinje“.

Motovun film festival je svoje posjetitelje o projekciji obavijestio sljedećim oglasom:

MOTOVUN FF SAKRIO JE SVOJ POSLJEDNJI FILMSKI KLASIK
“LET IZNAD KUKAVIČJEG GNIJEZDA” 

Fantastično glumačko ostvarenje Jacka Nicholsona u legendarnoj ulozi Randlea McMurphyja, osuđenika za silovanje koji je premješten u mentalnu bolnicu na odsluženje kazne, obilježilo je filmski evergreen Let iznad kukavičjeg gnijezda redatelja Miloša Formana.

Klub boraca, Društvo mrtvih pjesnika, Ta divna stvorenja i Noć na zemljifilmovi su koje ste ove godine tražili u Laubi, Preporodnoj dvorani, Zoološkom vrtu i Gredelju,  posljednja lokacija nešto je dalje od dosadašnjih, ali pruža filmsko iskustvo koje donosi novi pogled na stari peterostruki Formanov oskarovac iz 1976.

Dvorište Klinike za psihijatriju Vrapče pretvara se u posljednje skriveno kino. Bolnica je djelo poznatog arhitekta Kune Waidmanna, a sa svojih 138 godina je najstarija psihijatrijska ustanova u Hrvatskoj. Direktno pred bolnicu voze tri autobusne linije s Črnomerca: 121 Karažnik, 124 Gornji Stenjevec i 130 Borčec (silazak na 5. stanici).

Film počinje u 21 sat, a prije projekcije, od 19 sati, možete razgledati Muzej bolnice Vrapče, jedini muzej medicine u Hrvatskoj u kojemu je prikazan razvoj povijesti bolnice. Tu je također i Župićev muzej gdje možete vidjeti stalni postav likovnih radova bolesnika te aktualnu izložbu fotografija Siniše Almašija pod nazivom Život obojan svjetlom u Galeriji Slave Raškaj.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 13. Srpanj 2017.)


Konferencija “Suicidalno i auto-agresivno ponašanje u djece i mladih – činimo li dovoljno?”

Hrvatska udruga za dojenačku, dječju i adolescentnu psihijatriju (HUDEDAP), Hrvatsko društvo za mentalno zdravlje djece i adolescenata Hrvatskog liječničkog zbora (HDMZDA), Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež, Zagreb, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC Osijek organiziraju konferenciju “Suicidalno i auto-agresivno ponašanje u djece i mladih – činimo li dovoljno?” koja će se održati 04. i 05. rujna 2017. godine u Velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog zbora u Zagrebu, Šubićeva 9.

Više o konferenciji OVDJE.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 30. Lipanj 2017.)


Course on Leadership and Professional Skills for Early Career Psychiatrists (Zagreb, 16.-18. prosinca 2017.)

 .. pod vodstvom prof. Normana Sartoriusa

Od 16. -18.12.2017. u Zagrebu u Klinici za psihijatriju Vrapče, održat će se Tečaj profesionalnih vještina kojeg će voditi prof. Norman Sartorius.

Ovaj međunarodni Tečaj je organiziran u suradnji Hrvatskog psihijatrijskog društva, Sekcije mladih psihijatra i specijalizanata psihijatrije Hrvatske i Klinike za psihijatriju Vrapče.

Sudionici će imati priliku naučiti kako napraviti prezentaciju i poster, kako čitati i pisati znanstvene radove, napisati zahtjev za financiranje projekta, napisati životopis, kako održati sastanak te kako se nositi sa drugim izazovima s kojima se sureću mladi psihijatri.

Za sudjelovanje u Tečaju, obavezno je dobro poznavati engleski jezik, a broj sudionika ograničen je na 16.

Kotizacija iznosi € 50 (EUR). Sudionicima Tečaja bit će osiguran smještaj i prehrana za vrijeme trajanja Tečaja.

Za sve informacije obratite nam se putem email adrese: zagreb.psychiatry.school@gmail.com

POZIV,  PROGRAM


Course on Leadership and Professional Skills for Early Career Psychiatrists will be held in Zagreb, during the December 16-18th 2017 under the leadership of Professor Norman Sartorius.

This international Course is organized by Croatian Psychiatric Association, Croatian Section of Young Psychiatrists and Psychiatric Trainees and University Psychiatric Hospital Vrapče.

Participants will be able to learn how to make presentations and posters, how to read and write scientific articles, prepare a proposal for a project, produce a curriculum vitae, chair a session and also how to deal with other challenges that young psychiatrists face.

The mandatory requirement to attend the Course is proficiency in English language and attendance is limited to 16 spots.

The participation fee for this Course is € 50 (EUR). Accommodation and meals in the dates of the Course are included in the participation fee

For all other information contact us via email at zagreb.psychiatry.school@gmail.com

 INVITATION,  PROGRAM

Objavljeno u Aktualnosti  ( 28. Lipanj 2017.)


Novi broj Socijalne psihijatrije 45 (2017) 2

Objavljen je novi broj Socijalne psihijatrije 45 (2017) 2.

Objavljeni brojevi mogu se vidjeti OVDJE.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 19. Lipanj 2017.)


Peti međunarodni kongres medicine usmjerene prema osobi

Peti međunarodni kongres medicine usmjerene prema osobi (5th International Congress of Person Centered Medicine) koji će se održati u Zagrebu od 23.-25. listopada 2017. godine. Vodeća tema ove godine biti će onkologija, odnosno kako primijeniti koncept medicine usmjerene prema osobi u radu s onkološkim bolesnicima. Na kongresu će biti obuhvaćene brojne teme, od zdravstvene promocije i prevencije, preko različitih modaliteta liječenja, suportivne onkologije, palijativne medicine, psihoonkologije, komunikacijskih vještina u onkologiji, umjetnosti i onkologije pa do zdravstvenih politika i rada udruga pacijenata.

Više o kongresu OVDJE i OVDJE (na engl.).

Objavljeno u Aktualnosti  ( 8. Lipanj 2017.)


Proglas povodom Dana prava osoba s duševnim smetnjama

Sudionici skupa održanog u Klinici za psihijatriju Vrapče 6. lipnja 2017. godine povodom Dana prava osoba s duševnim smetnjama, nakon održanog okruglog stola pod nazivom „Prava osoba s duševnim smetnjama u Hrvatskoj u kontekstu „Liste prava osoba s duševnim smetnjama„ (Bill of rights form persons with mental illness) Svjetske psihijatrijske asocijacije“ i rasprave koja je uslijedila jednoglasno su donijeli sljedeći

PROGLAS

kojim se pozivaju sva nadležna državna tijela, institucije, ustanove i javnost na dodatni angažman oko zaštite i unaprjeđenja prava osoba s duševnim smetnjama.

Prava osoba s duševnim smetnjama još uvijek se, unatoč značajnom napretku u zadnjih 15-ak godina, narušavaju i u mnogim područjima nisu izjednačena s pravima ni bolesnika drugih kategorija ni s pravima građana. Ona se krše dijelom svjesno, a dijelom nesvjesno. Zbog toga je potrebno promišljati i posvijestiti činjenicu da osobe s duševnim smetnjama vrlo često nisu same kadre brinuti o svojim pravima i interesima ili ih nisu kadre ostvariti. Posljedica toga je narušavanje prava osoba s duševnim smetnjama.

Problem prava osoba s duševnim smetnjama nije samo problem hrvatskih psihijatrijskih pacijenata niti hrvatskog društva nego je ubikvitaran svjetski problem. Zbog toga je i Svjetska psihijatrijska asocijacija (World Psychiatric Association) pozvala sva nacionalna psihijatrijska udruženja na angažman oko unaprjeđenja ljudskih prava i to na način da se, navodeći 15 najčešćih slučajeva narušavanja prava osoba s duševnim smetnjama, o problemima s kojima se susreću osobe s duševnim smetnjama upozna javnost, a da se nadležne državne vlasti pozovu na angažman oko poštivanja prava osoba s duševnim smetnjama.

Ovim sudionici skupa (oko 150 sudionika) održanog 6. lipnja 2017. godine u Klinici za psihijatriju Vrapče, te Hrvatsko psihijatrijsko društvo upozoravaju sve gore spomenute na sljedećih petnaest prava osoba s duševnim smetnjama koja se najčešće krše.

To su:

 1. Pravo na pristupačnu i dostupnu psihičku i fizičku zdravstvenu skrb;
 2. Pravo živjeti samostalno u zajednici kao i drugi građani;
 3. Pravo na rad, mogućnosti zaposlenja i zaštite na radnom mjestu, uključujući afirmativne radnje, kao što je to dostupno drugim građanima;
 4. Pravo na primjereni prihod kako bi zadovoljili osnovne potrebe za hranom, smještajem, odjećom i drugim osnovnim potrebama;
 5. Pravo na pristupačan, integriran i dostupan smještaj (stanovanje);
 6. Pravo na obuku i obrazovanje kao što je to omogućeno drugim građanima;
 7. Pravo na slobodu kretanja i otklanjanje ograničenja na slobodno putovanje;
 8. Pravo na posjedovanje, nasljeđivanje i raspolaganje imovinom i na pružanje odgovarajuće podrške u provođenju istih;
 9. Pravo na sklapanje braka, imanje vlastite djece, posvojenje djece te podizanju obitelji, uz dodatnu podršku kada je to potrebno;
 10. Pravo određivati vlastitu budućnost i donositi vlastite životne odluke;
 11. Pravo glasovanja i pravo biti birani na javne funkcije;
 12. Pravo na jednako prepoznavanje pred zakonom kao i ostali građani, te pravo na punu zaštitu zakona;
 13. Pravo na slobodu od okrutnog, nehumanog i ponižavajućeg tretmana i kazne;
 14. Pravo na povjerljivost i privatnost;
 15. Pravo na sudjelovanje u kulturnim i socijalnim aspektima života unutar zajednice te pravo na  prakticiranje religije po svojem odabiru.

Na kraju posebno pozivamo medije da u svom izvještavanju paze na moguće kršenja prava osoba s duševnim smetnjama, odnosno da koriste svaku priliku kako bi promovirali prava ovih osoba.

ravnatelj Bolnice i predsjednik HPD-a
prof. dr. sc. Vlado Jukić

Objavljeno u Aktualnosti  ( 7. Lipanj 2017.)


IV. Kongres psihijatara Bosne i Hercegovine s međunarodnim učešćem

Poštovane kolegice i kolege,

Ovim vas obavještavamo da nas kolege iz BiH pozivaju na svoj kongres koji će se održati u Banja Luci u studenom ove godine.

Website Kongresa je www.upubih.com/4kongres

S poštovanjem
Vlado Jukić

POZIV

Objavljeno u Aktualnosti  ( 31. Svibanj 2017.)


Tečaj: “Pitanja suradljivosti u dječjoj/adolescentnoj psihijatriji”

Klinika za psihijatriju KBC Rijeka i Hrvatsko psihijatrijsko društvo organiziraju tečaj „Pitanja suradljivosti u dječjoj/adolescentnoj psihijatriji“. Tečaj će se održati 06. listopada 2017. godine u Predavaonici u Klinici za psihijatriju KBC-a Rijeka i biti će bodovan prema Pravilniku Hrvatske liječničke komore, Hrvatske psihološke komore i Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara. Financiranje tečaja pratiti će Hrvatsko psihijatrijsko društvo i KBC Rijeka, dok je Hrvatsko društvo za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju suorganizator.

Voditelj tečaja: Izv. prof. dr.sc. Mirjana Graovac, Pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju, Klinika za psihijatriju, KBC Rijeka, Krešimirova 42.

PROGRAM
PISMO NAMJERE

Objavljeno u Aktualnosti  ( 30. Svibanj 2017.)


Okrugli stol: Prava osoba s duševnim smetnjama u Hrvatskoj u kontekstu „Liste prava osoba s duševnim smetnjama“

Povodom Dana prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj Klinika za psihijatriju Vrapče, Hrvatsko psihijatrijsko društvo i Hrvatsko društvo za forenzičku psihijatriju HLZ-a u utorak 6. lipnja 2017. godine s početkom u 11,00 sati u Edukacijskom centru Klinike za psihijatriju Vrapče organiziraju

OKRUGLI STOL

pod naslovom:

Prava osoba s duševnim smetnjama u Hrvatskoj u kontekstu „Liste prava osoba s duševnim smetnjama“
(Bill of rights for persons with mental illness) Svjetske psihijatrijske asocijacije (WPA)

Nakon rasprave bit će upućen proglas javnosti, a nadležnim državnim tijelima upućen zahtjev za dodatni angažman na zaštiti prava osoba s duševnim smetnjama.

POZIVNICA
PISMO

Objavljeno u Aktualnosti  ( 29. Svibanj 2017.)


Izvještaj i zaključci hrvatske konferencije o liječenju ovisnika o opijatima

Hrvatsko psihijatrijsko društvo je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Uredom za suzbijanje uporabe droga Vlade Republike Hrvatske od 11.-13.05. 2017. održalo u Opatiji trodnevnu konferenciju „Liječenje ovisnika o opijatima u bolničkim i izvanbolničkim uvjetima“ sa ciljem edukacije, razmjene iskustava, bolje suradnje i dogovora oko područja koja treba poboljšati i harmonizirati u nacionalnom sustavu liječenja opijatskih ovisnika kako bi kvaliteta rada i ishodi liječenja bili učinkovitiji.

Na konferenciji je sudjelovalo oko 50 sudionika uključujući nadležna tijela (prof. dr. sc. Vlado Jukić – predsjednik HPD, prof. dr. sc. Danijela Štimac – voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ, Draga Katalinić, dr. med – voditeljica Registra osoba liječenih zbog zloporabe droga, HZJZ, prof. Tomislav Đidara – predstavnik Ministarstva zdravstva, mr. Željko Petković – ovlašteni predstavnik Ureda za droge Vlade RH), te liječnike i stručne suradnike – predstavnike izvanbolničkog i bolničkog sustava liječenja opijatske ovisnosti, te komorbiditeta.

Izvještaj i zaključci Konferencije OVDJE.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 16. Svibanj 2017.)