Skip to content


Škola psihoterapije psihoza

Škola psihoterapije psihoza održati će se u Dubrovniku 9.-12. svibnja 2018.

PROGRAM ŠKOLE

Objavljeno u Aktualnosti  ( 23. Veljača 2018.)


Stručni Simpozij o liječenju ovisnika o opijatima

Stručni Simpozij o liječenju ovisnika o opijatima održati će se u Vodicama od 19. do 21. travnja 2018. godine.

POZIV

Objavljeno u Aktualnosti  ( 22. Veljača 2018.)


Osnovano Hrvatsko društvo za shizofreniju i poremećaje iz spektra shizofrenije

Poštovani članovi Hrvatskog psihijatrijskog društva,

zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da je u sklopu HLZ-a osnovano Hrvatsko društvo za shizofreniju i poremećaje iz spektra shizofrenije. Predsjednik društva je prof. dr. sc. Dalibor Karlović, a dopredsjednici su doc. dr. sc. Draženka Ostojić i doc. dr. sc. Vjekoslav Peitl. Tajnik društva je doc. dr. sc. Branka Aukst Margetić, a rizničar dr. sc. Maja Vilibić. Članovi upravnog odbora su prof. dr. sc. Alma Mihaljević Peleš, doc. dr. sc. Marina Šagud, doc. dr. sc. Vjekoslav Peitl, dr. sc. Maja Vilibić, dr. sc. Maja Živković, doc. dr. sc. Ante Silić, doc. dr. sc. Danijel Crnković i doc. dr. sc. Branka Vidrih.

Nadamo se da postoji interes za rad u društvu te sve zainteresirane upućujemo da se jave za članstvo na mail društva shizofrenijadrustvo@gmail.com sa sljedećim podacima: ime i prezime, titula, adresa, e- mail adresa, broj telefona/mob.

Članarine nema.

S poštovanjem,

Prof. dr. sc. Dalibor Karlović
Predsjednik Hrvatskog društva za
shizofreniju i poremećaje iz spektra shizofrenije

 

Objavljeno u Aktualnosti  ( 21. Veljača 2018.)


Hrvatski kongres o Alzheimerovoj bolesti s međunarodnim sudjelovanjem


Poštovane kolegice i kolege,

Osobita mi je čast i veliko zadovoljstvo pozvati Vas u ime Organizacijskog odbora na Hrvatski kongres o Alzheimerovoj bolesti s međunarodnim sudjelovanjem, CROCAD-18. Kongres će se održati u Novigradu, od 3. do 6. listopada 2018. Organizatori su i ovaj put pozvali brojne ugledne domaće i strane predavače, u namjeri da prikažu najnovije spoznaje iz područja Alzheimerove bolesti (AB) i drugih demencija, a posebna pozornost bit ce posvećena temama vezanim uz skrb bolesnika i njegovatelje. Nastojat ćemo uz rad provesti i ugodne trenutke u zajedničkom druženju i upoznavanju, a Novigrad će nam to sigurno i omogućiti.

Srdačan pozdrav i do skorog viđenja!

Prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, prim. dr. med.
Predsjednik Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi HLZ-a

Predsjednik Organizacijskog odbora


Objavljeno u Aktualnosti  ( 7. Veljača 2018.)


Poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije: “Hitna stanja u psihijatriji”

U Klinici za psihijatriju Vrapče, Bolnička cesta 32, Zagreb održati će se 16. veljače 2018. god. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I kategorije „Hitna stanja u psihijatriji“.

Cilj tečaja je upoznati sudionike s hitnim stanjima u psihijatriji, uključujući definiranje hitnog psihijatrijskog bolesnika, specifične kliničke situacije koje zahtijevaju brzo procjenu rizika i odgovarajuće intervencije te psihijatrijske dijagnostičke entitete najčešće povezane s hitnim stanjima.

Također, polaznici tečaja upoznati će se sa zakonskom regulativom i protokolima unutar kojih se kreću intervencije s hitnim psihijatrijskim stanjima.

Tečaj je namijenjen psihijatrima, liječnicima obiteljske medicine, liječnicima u hitnoj medicini, liječnicima u objedinjenom bolničkom prijemu, drugim liječnicima koji dolaze u kontakt s psihijatrijskim pacijentima te specijalizantima iz navedenih područja.

Tečaj je bodovan europskim sustavom bodova (ECTS) te pri Hrvatskoj liječničkoj komori.

POZIVNICA

Objavljeno u Aktualnosti  ( 5. Veljača 2018.)


Mind & Brain 58th International Neuropsychiatric Congress

Dear friends and colleagues,

It is with great pleasure that we invite you to take part in the Mind & Brain 58th International Neuropsychiatric Congress  to be held May 25-27 2018 in the beautiful city of Pula on the Croatian seaside. This year the main theme will be ‘Bridging between Neurology & Psychiatry’, with special emphasis on Stroke, Epilepsy, Headache & Pain, Multiple Sclerosis, Movement Disorders; Alzheimer’s and other Dementia, Personality Disorders, Bipolar Disorders, Psychoneurosis, Depression. The congress offers up-to-date lectures and educational activities (workshops, symposia)  of world’s most prominent and distinguished lecturers and researchers.

The final program is almost ready!

It is expected to gather guests from Croatia and abroad  and will be a unique opportunity for all those involved in neurology and psychiatry to share experience, knowledge and solutions to challenges in clinical practice, as well as share the latest scientific achievements and explore how such achievements can be applied. Valuable prizes will be awarded to the best scientific posters selected during the congress. All accepted and presented posters will  be considered for the Best Poster Awards.

In the month ahead, we invite you to learn more about the program. All information is available on the website: http://pula-cong.com/

On behalf of the INPC Kuratorium we wish you a warm welcome at the 58th INPC!

 

Kind regards,
INPC Secretariat
Mind&Brain 58th International Neuropsychiatric Congress

E-mail: inpc2017@gmail.com
Web: www.pula-cong.com

Objavljeno u Aktualnosti  ( 2. Veljača 2018.)


Novo vodstvo sekcije mladih psihijatara i specijalizanata psihijatrije Hrvatske Hrvatskog psihijatrijskog društva

Sekcija mladih psihijatara i specijalizanata psihijatrije Hrvatske osnovana je 2005. godine u sklopu Hrvatskog psihijatrijskog društva i otada smo aktivno uključeni u svjetsku mrežu znanstvene i stručne suradnje, kao i aktivnosti od interesa za specijalizante psihijatrije i mlade psihijatre u Hrvatskoj.

Glavna područja djelovanja Sekcije su poboljšanje edukacije tijekom specijalizacije i rane specijalističke karijere, stručno-znanstvene aktivnosti, podrška specijalizantima i mladim specijalistima u specifičnim pitanjima i pitanjima od općeg interesa, povezivanje i umrežavanje u zemlji i svijetu, informiranje, zaštita digniteta osoba s duševnim smetnjama, prosvjećivanje javnosti na području mentalnog zdravlja i dr.

Naša mreža trenutno broji preko 200 članova, a koordinirana je putem predstavnika 15 izbornih jedinica (psihijatrijski centri).

Nedavno izabrano vodstvo čine:
1. Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska županija – Igor Damašek;
2. Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Koprivničko-križevačka županija – Andrej Prošev;
3. Istarska, Primorsko-goranska i Karlovačka županija – Vedran Orešković;
4. Ličko-senjska, Šibensko-kninska i Zadarska županija – Mate Jureško;
5. Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija – Lovro Uglešić;
6. Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska županija – Višnja Mandac Bajan;
7. – 11. Zagreb i Zagrebačka županija (5 mjesta) – Marko Ćurković (Klinika za psihijatriju Vrapče i budući predsjednik), Andrea Ražić Pavičić (Klinika za psihološku medicinu KBC Zagreb), Anja Melada (KB Dubrava i KBC Sestre milosrdnice), Ivana Kekin (KBC Zagreb i prethodna predsjednica) i Irena Rojnić Palavra (Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan i predsjednica);
12. – 13. Dječja i adolescentna psihijatrija (2 mjesta) – Nikolina Antonia Domokuš i Mia Antić;
14. Zavodi za javno zdravstvo – Mateja Grizelj;
15. Medicinski fakulteti – doktorandi – Dina Bošnjak.

Za sva pitanja slobodno se obratite predstavniku svoje izborne jedinice ili nas kontaktirajte putem e-maila na psychiatry.croatia@gmail.com.

Ne zaboravite se učlaniti, a ako ste to već učinili pozivamo Vas da se aktivno uključite u naš rad.

Većina aktivnosti Sekcije posljedica je velikog truda naših članova koji je volonterskog karaktera. Ipak, za puno ostvarenje svrhe i ciljeva Sekcije neophodna je određena potpora. Ukoliko se odlučite poduprijeti naš rad molimo uplate vršite na broj žiro računa HPD-a (OIB: 90537984151): HR8923600001102181638, uz obaveznu naznaku “za Sekciju mladih” te po mogućnosti informaciju o istom putem službene e-mail adrese (psychiatry.croatia@gmail.com).

 

Objavljeno u Sekcija mladih  ( 31. Siječanj 2018.)


Tečaj: Alzheimerova bolest u kliničkoj praksi

Poslijediplomski tečaj „Alzheimerova bolest u kliničkoj praksi“ održati će se 23.veljače 2018. god. u prostorima CEPAMET-a, Šalata 4 u Zagrebu.

Predavanja su multidisciplinarna i obuhvatiti će različita područja uključivši prepoznavanje, dijagnostiku, liječenje i zbrinjavanje bolesnika s Alzheimerovom bolešću. Polaznici će steći znanje o komunikacijskim vještinama koje su neophodne za uspješno liječenje bolesnika te uspješnu suradnju s njihovim obiteljima.

Popunjenu prijavu za tečaj možete poslati na e-mail natasaklepac@gmail.com ili fax 01 2388 79 951.

Voditelji tečaja: doc. dr. sc. Nataša Klepac i prof. dr. sc. Fran Borovečki, Referentni centar Ministarstva zdravstva RH za kognitivnu neurologiju i neurofizologiju.

 PROGRAM i PRIJAVNICA

Objavljeno u Aktualnosti  ( 31. Siječanj 2018.)


Transkranijalna magnetska stimulacija Workshop

Prvi regionalni Workshop s međunarodnim sudjelovanjem “Liječenje psihijatrijskih i neuroloških bolesti primjenom transkranijalne magnetske stimulacije” održati će se 1. i 2. ožujka 2018. godine u dvorani „MD Grmek“ i Laboratoriju za TMS Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan, Jankomir 11, 10090 Zagreb. Edukativne radionice i predavanja eminentnih međunarodnih i domaćih predavača održati će se u organizaciji Hrvatskog društva za neuromodulaciju mozga, udruge PIN i Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan.

Prijaviti se možete na : iva.simunic@btravel.pro; daria.jagic@pbsvi.hr; pbsvi@pbsvi.hr

PROGRAM DOGAĐANJA

Objavljeno u Aktualnosti  ( 19. Siječanj 2018.)


Uspješno održan Tečaj profesionalnih vještina prof. Sartoriusa

Od 16. do 18.12.2017. u Klinici za psihijatriju Vrapče, održavao se Tečaj profesionalnih vještina (Course on Leadership and Professional Skills for Early Career Psychiatrists) pod vodstvom prof. Normana Sartoriusa. Uz prof. Sartoriusa, predavač na ovom tečaju bio je i prof. sir David Goldberg.

16 sudionika iz 9 zemalja, imalo je priliku naučiti kako napraviti prezentaciju i poster, kako čitati i pisati znanstvene radove, napisati zahtjev za financiranje projekta, napisati životopis, kako održati sastanak te kako se nositi sa drugim izazovima s kojima se susreću mladi psihijatri.

Tečaj je organiziran u suradnji Klinike za psihijatriju Vrapče, Hrvatskog psihijatrijskog društva i Sekcije mladih psihijatra i specijalizanata psihijatrije Hrvatske.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 20. Prosinac 2017.)