Skip to content


Novi broj Socijalne psihijatrije 47 (2019) 1.

Objavljen je novi broj Socijalne psihijatrije 47 (2019) 1.

Objavljeni brojevi mogu se vidjeti OVDJE.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 17. Travanj 2019.)


5. Rusko – hrvatski psihijatrijski simpozij u Moskvi

Simpozij će se održati 28. rujna 2019. u Moskvi na sveučilištu Lomonosov kao dio Međunarodnog kongresa “Multidisciplinarni aspekti personaliziranog pristupa problemima mentalnog zdravlja”.

Poveznica na detaljne informacije o Simpoziju: https://hidp.hr/2019/04/5-rusko-hrvatski-psihijatrijski-simpozija-s-medunarodnim-sudjelovanjem/

Objavljeno u Aktualnosti  ( 1. Travanj 2019.)


Integrativni pristup u psihijatriji – simpozij u Osijeku

U Osijeku će se 10. svibnja 2019. održati prvi simpozij s međunarodnim sudjelovanjem pod naslovom Integrativni pristup u psihijatriji. Mjesto održavanja je Medicinski fakultet Osijek, predavaonica P1. Adresa J.Huttlera 4, Osijek. Organizator i moderator simpozija je prof. prim. dr. sc. Dunja Degmečić.

Raspored predavanja te popis predavača nalazi se u priloženom dokumentu.

RASPORED I POPIS PREDAVAČA

Objavljeno u Aktualnosti  ( 26. Ožujak 2019.)


Preminuo prof. dr. sc. Vlado Jukić

Dragi članovi Hrvatskog psihijatrijskog društva!

U dubokoj tuzi obavještavamo sve prijatelje, kolege i suradnike, da je nakon kratke i teške bolesti, 03. ožujka 2019.g. preminuo naš uvaženi član, donedavni Predsjednik, kolega, prijatelj i suradnik, prof. dr. sc. Vlado Jukić.

Vlado Jukić rođen je 23. lipnja 1951.g. u Posušju, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, završio je 1976.g. i vrlo brzo ušao u psihijatriju. Kao kolega psihijatar radio je u više naših važnih psihijatrijskih ustanova, Neuropsihijatrijska bolnica Dr Ivan Barbot, zatim Klinika za psihijatriju KBC Zagreb i Klinika za psihijatriju psihijatrijske bolnice Vrapče. Kao psihijatar bit će upamćen kao najvažniji i najdugovječniji Ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče, koja je pod njegovim ravnateljstvom cijela bila Klinika za psihijatriju Vrapče.

Tijekom života dosegao je sva stručna i znanstvena priznanja, te bio nagrađivan brojnim nagradama i priznanjima, kako od struke tako i od šire društvene zajednice. Njegov lik i djelo obilježili su trajno cijelo jedno poglavlje u razvoju hrvatske psihijatrije, a njegovo djelovanje ostavit će neizbrisiv trag u razvoju i promociji psihijatrijske struke naručito u Republici Hrvatskoj nakon Domovinskog rata.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 8. Ožujak 2019.)


XXIV. Škola psihoterapije psihoza u Dubrovniku

U Dubrovniku će se od 8. do 11. svibnja 2019. godine održati XXIV. ŠKOLA PSIHOTERAPIJE PSIHOZA s temom „Training in Supportive Psychodynamic Psychotherapy for Psychosis Focus on Psychodynamic Formulation”, a voditelji Škole su prof. Slađana Štrkalj Ivezić i prof. Ivo Urlić.

 

PROGRAM

OBAVIJEST ZA SPONZORE

Objavljeno u Aktualnosti  ( 8. Ožujak 2019.)


2. Hrvatski kongres o psihotraumi s međunarodnim sudjelovanjem: “PSIHIČKA TRAUMA – TRAG KOJI SLIJEDI GENERACIJE”

Poštovane kolegice i kolege,

Osobita mi je čast i zadovoljstvo pozvati Vas na 2. hrvatski kongres o psihotraumi s međunarodnim sudjelovanjem, pod motom

“PSIHIČKA TRAUMA – TRAG KOJI PRATI GENERACIJE”.

Drugi hrvatski kongres o psihotraumi slijedi zasade prof.dr.sc. Dolores Britvić začetnice ideje o kongresu o psihičkoj traumi, nastale tijekom i nakon godina rada s osobama, najprije s ratnom, a kasnije i civilnom traumom. Tako je 1. hrvatski kongres o psihotraumi pod nazivom “Psihotrauma između sjećanja i zaborava” održan prije dvije godine u Splitu.

2. hrvatski kongres o psihotraumi održat će se u Opatiji, u smirujućem kvarnerskom plavetnilu hotela “Admiral”.

Domovinski rat suočio nas je s ratnom traumom. Ista je iskustvo visokog traumatizacijskog potencijala  s nesagledivim posljedicama za izravne sudionike rata, ali i za članove njihovih obitelji generacija koje dolaze te društvo u cjelini. U sadašnjem svijetu brzih promjena prati nas eho rata provlačeći se kroz razna stresna i traumatska iskustva s kojima se svakodnevno suočavamo.

S nevjericom sam slušala svoje učitelje koji su početkom rata 1991.g. govorili da će liječenje ljudi pogođenih ratnom traumom trajati najmanje slijedećih 20 godina. Sada kada je prošlo puno više od 20 godina iskustvo nas uči da je još puno posla pred nama i pred generacijama kolega koji dolaze, jer  posljedice traumatskog iskustva mogu trajati generacijama.

2. hrvatski kongres o psihotraumi je, vjerujem, dio niza kongresa koji će se baviti ratnom traumom i posljedicama ratne i poratne traume kroz generacije.

Cilj ovoga kongresa je upoznati se s novim spoznajama iz područja psihotraumatologije i razmijeniti iskustva stručnjaka vezana za dugoročne posljedice psihičke traume. Poseban fokus želimo staviti na kronične posljedice, sekundarnu traumatizaciju i njezinu prevenciju, transgeneracijski prijenos psihičke traume te nove spoznaje vezane za liječenje poremećaja uzrokovanih traumatskim iskustvom.

Stoga na 2.hrvatskom kongresu o psihotraumi želimo okupiti stručnjake iz Republike Hrvatske, ali i iz inozemstva.

Unaprijed se radujemo zajedničkom radu i druženju u Opatiji, u studenom 2019.g.

Predsjednica Organizacijskog odbora:
Predstojnica Klinike za psihijatriju, KBC Rijeka:

izv.prof.dr.sc. Ika Rončević-Gržeta

 

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA KONGRESA

Opatija, Hotel „Admiral“

7. do 9. studeni 2019.g.

 

Teme kongresa:

  • Kronične posljedice psihičke traume
  • Posljedice zlostavljanja, fizičkog nasilja, torture
  • Sekundarna traumatizacija
  • Stres/trauma i tjelesne bolesti
  • Trauma, posttraumatski odgovor i seksualne disfunkcije
  • Obitelj i trauma, Transgeneracijski prijenost traume
  • Psihotrauma u razdoblju nakon rata
  • Civilna trauma
  • Nasilje u obitelji
  • Liječenje kroničnih psihičkih poremećaja uzrokovanih traumom (farmakoterapija, psihoterapija…)

 

Sažetke za oralne prezentacije i postere možete slati do 15. rujna 2019.g.

Upute za slanje sažetaka nalaze se na web stranici kongresa:  www.2psihotrauma2019.org

Objavljeno u Aktualnosti, Kongresi, Međunarodni kongresi, Skupovi  ( 1. Ožujak 2019.)


Članstvo

Članovi Društva su redoviti, izvanredni i počasni. Redovitim članovima Društva mogu postati doktori medicine psihijatri i specijalizanti iz psihijatrije. Izvanredni članovi su doktori medicine, psihijatri i drugi profesionalci i neprofesionalci iz inozemstva, te stručnjaci srodnih disciplina koji se bave poslovima zaštite i unaprjeđenja duševnog zdravlja ili se žele u tome angažirati. Skupština društva može na prijedlog Upravnog odbora ili Savjeta Društva proglasiti počasnim članom osobu koja je naročito pridonijela ostvarenju ciljeva Društva. Prijam u članstvo Društva obavlja se na temelju pisanog zahtjeva. Društvo vodi popis svojih članova. Članovima društva izdaje se i članska iskaznica.

Pristupnicom se podnosi zahtjev za učlanjenjem (koja se može poslati poštom ili u elektronskom obliku na adresu Društva), a plaćanjem godišnje članarine postaje se članom Društva. Članarina se sljedećih godina automatski obnavlja plaćanjem članarine za aktualnu godinu. Godišnja članarina iznosi 150,00 kuna. Članarinu treba uplatiti na Hrvatsko psihijatrijsko društvo, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb, na račun Društva kod Zagrebačke banke, IBAN: HR8923600001102181638, s naznakom: ime i prezime člana, tj. za koga se plaća, a ne onoga tko plaća, te navesti članarinu za tekuću godinu, npr: Marko Marković, Članarina za 2016. Poziv na broj odobrenja: 90537984151.

Članovima, koji pošalju svoje fotografije, poštom ili u elektronskom obliku, izraditi će se članska iskaznica te poslati na adresu koju je član naveo u pristupnici.

Pristupnicu mozete preuzeti ovdje.

Članska iskaznica (prednja strana - zadnja strana)

Objavljeno u Članovi  ( 27. Siječanj 2019.)


Novi broj Socijalne psihijatrije 46 (2018) 4

Objavljen je novi broj Socijalne psihijatrije 46 (2018) 4.

Objavljeni brojevi mogu se vidjeti OVDJE.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 8. Siječanj 2019.)


Poslijediplomski tečaj I. kategorije „Sveučilišni program o shizofrenijama i poremećajima iz spektra shizofrenija“

Hrvatsko katoličko sveučilište, Klinika za psihijatriju KBC-a Sestre milosrdnice i Hrvatsko društvo za shizofreniju i poremećaje iz spektra shizofrenije Hrvatskog liječničkog zbora organiziraju Poslijediplomski tečaj I. kategorije s nazivom: „Sveučilišni program o shizofrenijama i poremećajima iz spektra shizofrenija“.

Tečaj će se održavati 7. i 8. veljače 2019. godine u multimedijskoj predavaonici KBC-a Sestre milosrdnice, Vinogradska 29., Zagreb. Tečaj je bodovan od strane Sveučilišta sustavom ECTS bodova s 4 ECTS boda. Hrvatska liječnička komora program je ocijenila kao Tečaj prve kategorije.  Aktivno sudjelovanje se boduje s 20 bodova a pasivno sudjelovanje s 15 bodova.

Veselimo se Vašem dolasku.

PROGRAM TEČAJA

Objavljeno u Aktualnosti  ( 14. Prosinac 2018.)


Simpozij “PSIHOFARMACI U PSIHOTERAPIJSKOM PROCESU”

Društvo za psihoterapiju, psihosocijalne metode i ranu intervenciju kod psihotičnih poremećaja HLZ-a, Psihijatrijska bolnica „Sveti Ivan, Zagreb, i Udruga „Zajedno“ organiziraju simpozij “PSIHOFARMACI U PSIHOTERAPIJSKOM PROCESU – izazov integracije dvaju terapijskih pristupa –” koji će se održati 14. prosinca 2018. u PB „Sveti Ivan“, Jankomir 11, Zagreb.

PROGRAM SIMPOZIJA

Objavljeno u Aktualnosti  ( 16. Studeni 2018.)