Skip to content


ECNP Seminar

Od 03. do 05. travnja 2020.  godine u Mariji Bistrici biti će održan ENCP seminar. Prijave sudionika za Seminar su do 07. veljače 2020. godine na mail: ecnp2020cro@gmail.com. Troškove smještaja sudionika snosi ECNP, a troškove puta sudionici, iako se planira i povratni organizirani transfer sudionika Seminara na relaciji Zagreb – Marija Bistrica. Maksimalni broj sudionika je 50. Lokalni ko-ordinator za Seminar: doc.dr.sc. Anamarija Petek Erić,dr.med. ECNP Seminari su osobito edukativni za specijalizante psihijatrije, mlade psihijatre i sve zainteresirane i/ili uključene u istraživanje neuropsihofarmakologije.

 

ECNP Seminar Letter Croatia 2020

Seminar Application Form Croatia 2020

 

Objavljeno u Aktualnosti  ( 16. Siječanj 2020.)


Preminuo prof. dr. sc. Vladimir Gruden

 

Poštovani i dragi članovi Hrvatskog psihijatrijskog društva!

U dubokoj tuzi javljamo da je 11. siječnja 2020. g. preminuo naš ugledni i uvaženi član psihijatrijske zajednice, prof. dr.sc. Vladimir Gruden.

Profesor Gruden rođen je 21. lipnja 1939.g. u Osijeku. Medicinski fakultet je završio 1963.g., a doktorirao je 1979.g.

Bio je ugledni psihijatar i psihoterapeut. Njegov praktični rad i znanstvena istraživanja bili su usmjereni psihoterapiji i  psihodinamici. Razvio je nekoliko psihoterapijskih tehnika (analitički autogeni trening, razne stupnjeve hipnoze, psihoterapiju autoopservacijom, terapiju agnostičkim optimizmom). Bio je predavač je na dodiplomskom i poslijediplomskim studijima Medicinskog fakulteta u Zagrebu..

Grudenov znanstveno-istraživački opus vidljiv je u njegovom sudjelovanju na brojnim domaćim i inozemnim kongresima i drugim znanstvenim skupovim. Sudjelovao je u nekoliko projekata Ministarstva znanosti i Svjetske zdravstvene organizacije. Bio je oštar  kritičar paramedicinskih pojava.

U Domovinskom ratu je sudjelovao u edukaciji djelatnika za  pružanje psihološke  pomoći vojnicima, prognanicima i ranjenicima. Njegova knjiga Ožiljci na duši Hrvatske prilog su psihoterapeuta u ratu. Suautor je udžbenika iz psihijatrije i psihološke medicine, mentor brojnim diplomskim radovima, magisterijima i doktoratima.

Bio je predavač je na stručnim tečajevima organiziranim na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, te u poslovnoj školi Experta, predsjednik Udruge za psihoterapiju Hrvatskog liječničkog zbora, prvi predsjednik Hrvatskog saveza za psihoterapiju, predsjednik Hrvatske udruge za autogeni trening, te član mnogih nacionalnih i međunarodnih udruga.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 16. Siječanj 2020.)


Preminula prof. dr. sc. Vera Folnegović-Šmalc


Dragi članovi Hrvatskog psihijatrijskog društva!

U dubokoj tuzi obavještavamo sve prijatelje, kolege i suradnike, da je nakon duge i teške bolesti, 01. siječnja 2020.g. preminula naša uvažena članica, kolegica, prijateljica i suradnica, prof. dr. sc. Vera Folnegović-Šmalc.

Prof. dr. sc. Vera Folnegović Šmalc, dr. med., spec. neuropsihijatrije, rođena je 1943. u Požegi gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Medicinski fakultet i specijalizaciju iz neuropsihijatrije završila je u Zagrebu. Od 1973. godine do odlaska u mirovinu 2010., radila je u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, prvo kao odjelni liječnik, zatim šef službe, te kao predstojnik Klinike. Bila je subspecijalist  iz forenzičke i biološke psihijatrije. Redoviti je profesor psihijatrije u trajnom zvanju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predavala je psihopatologiju na Filozofskom i Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta. Bila je voditeljica nekoliko kolegija na postdiplomskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Osijeku. Član je niza stručnih društava, a bila je predsjednicom Hrvatskog društva za kliničku psihijatriju HLZ-a i kolegija za psihijatriju i psihološku medicinu Akademije medicinskih znanosti Hrvatske. Aktivno je sudjelovala na brojnim domaćim i stranim stručnim skupovima. Publicirala je oko 500 stručnih i znanstvenih radova (i sažetaka) u domaćim i stranim stručnim časopisima među kojima je i niz  u  knjigama domaćih i stranih urednika. Urednica je hrvatskih izdanja DSM-IV i Klasifikacija mentalnih poremećaja i poremećaja ponašanja – klinički opisi i dijagnostičke smjernice, MKB –10. Koautorica je i kourednica devet knjiga (i tri brošure).

Vera Folnegović-Šmalc trajno je obilježila razvoj psihijatrijske struke i znanosti u Republici Hrvatskoj. Bila je jedna od najplodonosnijih znanstvenica, koja je svojim radom utjecala na generacije psihijatara koji su imali privilegiju od nje učiti.

Objavljeno u Aktualnosti  ( 12. Siječanj 2020.)


Najava za osmu konferenciju Europskog društva za psihosomatsku medicinu u Beču od 24.6 do 27.6. 2020.

Za više informacija i prijavu sažetaka posjetite sljedeću web stranicu https://www.eapm2020.com/

Objavljeno u Aktualnosti, Skupovi  ( 15. Prosinac 2019.)


6. Hrvatsko – Ruski psihijatrijski kongres

Kongres će se održati od 16. do 18. travnja 2020. godine u Grand hotelu Adriatic u Opatiji.

Sve upite možete poslati ovdje psihijatrija.kongres@gmail.com, a novosti možete pratiti na web stranici http://hidp.hr/.

Objavljeno u Aktualnosti, Kongresi  ( 15. Prosinac 2019.)


26. redovna izborna skupština Hrvatskog psihijatrijskog društva

Zapisnik sa skupštine možete pronaći OVDJE

Objavljeno u Skupštine  ( 10. Prosinac 2019.)


Tijela Društva

  1. Skupština Društva,
  2. Predsjednik, izabrani predsjednik (engl. President elect) i tri dopredsjednika,
  3. Glavni tajnik,
  4. Upravni odbor,
  5. Savjet Društva,
  6. Nadzorni odbor,
  7. Etičko povjerenstvo.

Prava i obveze svakog pojedinog tijela kao i njihovih članova regulirane su Statutom Društva.

PREDSJEDNIK DRUŠTVA
prof. dr. sc. Alma Mihaljević-Peleš, Klinika za psihijatriju i psihološku medicinu Medicinskog fakulteta Zagreb i KBC Zagreb

DOPREDSJEDNICI DRUŠTVA
prof. dr. sc. Ivan Požgain, Klinika za psihijatriju Medicinskog fakulteta Osijek i KBC Osijek
prof. dr. sc. Gordana Rubeša, Klinika za psihijatriju Medicinskog fakulteta Rijeka i KBC Rijeka
prof. dr. sc. Dolores Britvić, Klinika za psihijatriju Medicinskog fakulteta Split i KBC Split

GLAVNI TAJNIK DRUŠTVA
doc. dr. sc. Martina Rojnić Kuzman, Klinika za psihijatriju i psihološku medicinu Medicinskog fakulteta Zagreb i KBC Zagreb

BLAGAJNIK DRUŠTVA
dr. sc. Maja Živković, Klinika za psihijatriju i psihološku medicinu Medicinskog fakulteta Zagreb i KBC Zagreb

ADMINISTRATIVNA TAJNICA DRUŠTVA
prof. Vivian Michel – Kranjec

ZAPISNIK 26. redovne skupštine Hrvatskog psihijatrijskog društva

Objavljeno u Nekategorizirano, Tijela Društva  ( 10. Prosinac 2019.)


Psihokardioloska radionica

Informacijski letak možete pronaći OVDJE

Objavljeno u Aktualnosti  ( 29. Studeni 2019.)


16. HRVATSKI PSIHIJATRIJSKI DANI

16. HRVATSKI PSIHIJATRIJSKI DANI održat će se 25. – 27.03.2020. u Opatiji.

Više informacija potražite OVDJE

Objavljeno u Aktualnosti  ( 26. Studeni 2019.)


Hrvatske smjernice za liječenje shizofrenije i drugih psihotičnih poremećaja

DOKUMENT

Objavljeno u Smjernice  ( 19. Studeni 2019.)