Aktualnosti

Online Launch Event Thursday 10 June 2021 (15.00 to 16.45 CET)

“Is rights-based transformation truly possible in mental health? … Yes, and it’s already started!“

Many mental health services in high-, middle- and low-income countries around the world are failing people. Not only is access to services limited, but many people in distress and experiencing mental health crises are not receiving the support they need to feel better and move forward. Many people with mental health conditions and psychosocial disabilities are disempowered by mental health services and denied the right to decide over their own health and life choices. Some are further institutionalized and subject to coercive measures such as involuntary admission, forced treatment, seclusion, and restraints. These practices negatively impact people’s physical and mental health.

There is a different path that countries and services can take – no matter what part of the world. This is the path towards rights-based services that respect people’s right to make decisions about their treatment and lives, that are free from coercive practices, that consider people in the context of their whole lives, that support people to be included in their community. These services also learn from and utilize the vast expertise of people with lived experience in order to provide responsive care and support.

Join us on 10 June at 15.00 CET for the launch of WHO’s new guidance on community mental health services: Promoting person-centred and rights-based approaches. You will learn about innovative mental health services that are revolutionizing mental health practices and hear personal testimonies from people who use mental health services and service providers, as well as from national and international policy-makers who are calling for a sea-change in mental health. The event will include interpretation in Arabic, French and Spanish, and captioning will also be available.

· The draft launch programme is attached.

· Please register now for the 10 June launch event here: https://who.zoom.us/webinar/register/WN_2MQvtqJ_SlOOP25HCV-SEA

(After registering, you will receive a confirmation email containing information about joining the webinar)

 

Poziv na stručno-znanstveni skup “Stres u kliničkoj medicini 21. stoljeća – biologijski, psihodinamski i socijalni faktori”

Skup se održava 28.5.2021. godine, online putem. Uz stručno-znanstveni skup izići će knjiga istoimenog naslova “Stres u kliničkoj medicini 21. stoljeća – biologijski, psihodinamski i socijalni faktori”.

Prijave za skup molimo poslati tajnicima skupa: za liječnike – Sarah Bjedov, dr.med. (E-mail: sarahbjedov@gmail.com); za ostale stručnjake – Nenad Jakšić, mag.psih. (E-mail: nenad_jaksic@yahoo.com).

POVEZNICU za sudjelovanje na skupu (putem Microsoft Teams), dobit ćete na mail, tjedan dana prije održavanja skupa.

RASPORED SKUPA

Poziv za sudjelovanje na 5. Hrvatskom Kongresu psihodermatologije s međunarodnim sudjelovanjem

Link za više informacija o kongresu i prijavu je OVDJE

Objavljen udžbenik iz dječje i adolescentne psihijatrije

Prije nekoliko dana izišlo na internetskoj stranici u ispravnom izdanju Sveučilišni udžbenik: “Dječja i adolescentna psihijatrija“, u izdanju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u obliku pdf-a, u obliku otvorenog pristupa (open access), te ga možete slobodno i besplatno preuzeti! Udžbenik ima 1105 stranica. To je jedan od prvih udžbenika na Medicinskom fakultetu koji je isključivo u elektroničkom obliku.

Dostupno je na: https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:105:694914

Upute za citiranje su sljedeće:

Begovac I, Ur., Dječja i adolescentna psihijatrija. e-izdanje, Sveučilište u Zagrebu Medicinski fakultet, 2021. [Online] Dostupno na: https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:105:694914

Ili ako je riječ o pojedinom potpoglavlju onda:

(Ime i prezime autora potpoglavlja), (naslov potpoglavlja). U Begovac I, Ur., Dječja i adolescentna psihijatrija. e-izdanje, Sveučilište u Zagrebu Medicinski fakultet, 2021. [Online] Dostupno na: https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:105:694914

Slobodno možete dalje dijeliti ovu web adresu svima zainteresiranima, npr. studentima, različitim stručnjacima, itd., jer je udžbenik besplatan uz otvoren pristup. Preporuka je da dijelite dalje ovu web adresu, a ne specifičan pdf, jer to pomaže vidljivosti udžbenika u digitalnom repozitoriju.

 

Novi broj Socijalne psihijatrije 54 (2020) 4

Objavljen je novi broj Socijalne psihijatrije 54 (2020) 4.

Objavljeni brojevi mogu se vidjeti OVDJE

 

 

 

Online ENCP SEMINAR 22. i 23.4.2021.

Drage kolegice i kolege,

ovim putem Vas pozivam da se prijavite za sudjelovanje na ECNP Seminaru koji će se održati online putem – preko Zoom aplikacije dana 22. i 23.4.2021.
Nažalost, zbog pandemije Covid-19 planirani ECNP seminar za prošlu godinu smo morali otkazati.
ECNP Seminar je namijenjem specijalistima i specijalizantima pshijatrije, te nudi priliku osim edukacije, za prezentiranje vlastitog istraživanja i moguće teme istraživanja iz područja Vašeg interesa uz “peer review” od strane međunarodnih i domaćih stručnjaka – više detalja se nalazi u obrascu obavijest o Seminaru. U Seminaru sudjeluju: izv.prof.dr.sc. Martina Rojnić Kuzman i doc.dr.sc. Marina Letica Crepulja.
Sudjelovanje na Seminaru je besplatno, a svoje prijave šaljete putem ispunjenog “Application Form” na e-mail: ecnp2021@gmail.com. 
Prijave se zaprimaju do 16.04.2021.
Službeni jezik Seminara je – engleski.
Ne propustite ovu jedinstvenu priliku za edukaciju, druženje (doduše online putem) i razmjenu iskustava sa međunarodnim i hrvatskim stručnjacima! Vidimo se!

Ko-ordinator Seminara: doc.dr.sc. Anamarija Petek Erić,dr.med.

OBAVIJEST O SEMINARU

PROGRAM SEMINARA

PRIJAVNICA ZA SEMINAR (APPLICATION FORM)

 

PREMINUO prim. dr.sc. Mladen Stracenski

Poštovani kolegice i kolege!

U dubokoj tuzi javljamo Vam da je 10.03.2021. u 75. godini života umro prim. dr.sc. Mladen Stracenski. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu završio je 1970. Magistrirao je 1972.g., a doktorirao 1981.g.  Specijalizaciju iz psihijatrije obavio je u KBC Zagreb od 1974. do 1977.g. Radio je u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr Ivan Barbot“, gdje je obavljao dužnost zamjenika Ravnatelja od 1979. do 1982.g., potom je od 1983. do 1987. radio u Zavodu za zaštitu  mentalnog zdravlja mladih. Od 1988. do 1990. je pročelnik  Zavoda za kliničku psihoframakologiju, a 1991. i 1992. je direktor Zavoda za mentalno zdravlje mladih u Zagrebu.

 

 

PREMINUO prof. dr. sc. Mladen Lončar

Dragi kolegice i kolege!

U dubokoj tuzi javljamo  da je u Zagrebu, 27. veljače, 2021. iznenada je preminuo prof. dr. sc. Mladen Lončar, Rođen je 1961.g. u Iloku, a nakon završetka Medicinskog fakulteta u Novom Sadu specijalizirao je psihijatriju te kao psihijatar radio u nekadašnjoj pokrajinskoj bolnici. Nakon političkog angažiranja u DSHV-u 1990. biva izložen medijskim pritiscima i na kraju i fizičkim napadima, zbog čega je odstupio s mjesta predsjednika novosadskog ogranka stranke.

U nemilosti je vlasti nakon početka blokade Iloka od strane Jugoslavenske narodne armije u ljeto 1991. godine. Prvi puta je uhićen 2. listopada 1991. na ulici u Novom Sadu, kad su ga presreli policajci, nakon čega je odveden u prostorije gradskog MUP-a gdje je bio ispitivan uz tjelesno nasilje. Lažno je optužen da je „ustaški špijun“. Poslije kratkotrajnog puštanja na slobodu, ponovno je uhićen i zatvoren te poslan u logore Begejci i Stajićevo. Među prvima je pisao i u javnosti govorio o postojanju ovih logora te o stradanju Hrvata u Vojvodini. Krajem 1991. godine razmijenjen je i pušten na slobodu, te odlazi u Zagreb.

Više godina radio je na ljudskim pravima  u Zagrebu u okviru čega je prikupljao dokaze, izjave i dokumenta o kršenjima ljudskih prava tijekom 90-ih godina XX. stoljeća na području bivše SFRJ. Liječničku i znanstvenu karijeru nastavio je u Klinici za psihijatriju i psihološku medicinu KBC „Rebro“ te na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, gdje postigao stupanj izvanrednog profesora u naslovnom zvanju. Svoj profesionalni i znanstveni angažman ostvarivao je području psihotraume, radio je i na prevenciji suicida, te na  problemima seksualnog nasilja tijekom rata u Republici Hrvatskoj.

 

6. HRVATSKO – RUSKI PSIHIJATRIJSKI KONGRES

OPATIJA, CENTAR GERVAIS, 9. – 11. rujna 2021.
Poštovani kolege, dragi prijatelji,

izuzetno nam je zadovoljstvo pozvati Vas i Vaše suradnike da nam se pridružite na
6. Hrvatsko – Ruskom psihijatrijskom kongresu koji će se održati od 9. do 11. rujna 2021. u Opatiji, Centar Gervais. Nakon zapaženog susreta ruskih i hrvatskih stručnjaka na znamenitom Moskovskom državnom sveučilištu Lomonosov u rujnu 2019. kada je održan 5. Rusko – hrvatski psihijatrijski simpozij nastavljamo tradiciju suradnje, želeći pritom naš Kongres snažno afirmirati međunarodnom platformom okupljanja, edukacije i razmjene iskustava dobrih praksi. Zadovoljstvo nam je izvjestiti Vas da je i Sveučilište u Rijeci prepoznalo naš dosadašnji rad te će biti pokrovitelj Kongresa, što dodatno otvara prostor za suradnju hrvatskih i ruskih znanstvenika. Zato, oplemenjujmo jedni druge, kako bi sveobuhvatnim i personaliziranim pristupom pomicali granice u razvoju učinkovitih i inovativnih modela liječenja i oporavka naših pacijenata.
Izazovi pred nama brojni su, budućnost dinamičnija nego ikad, pridružite nam se u zajedničkim nastojanjima za kvalitetnije mentalno zdravlje.

Ujedno Vas izvještavamo da je Hrvatska liječnička komora kategorizirala i dodijelila bodove za sudjelovanje na našem Kongresu, i to 18 bodova aktivnim sudionicima i 9 bodova pasivnim sudionicima. Skup je kategoriziran Međunarodnim kongresom.Za sve Vaše upite stojimo na raspolaganju putem e-mail adrese: psihijatrija.kongres@gmail.com, dok sve novosti vezano uz Kongres možete pratiti na web stranici: http://hidp.hr/.
Važni datumi:
Datum Kongresa: 9. – 11. rujna 2021.
Rok za prijavu sažetaka: 1. srpnja 2021.
Odluka o prihvaćanju rada: 15. srpnja 2021.
Radujemo se susretu s Vama!
Organizacijski i Znanstveni odbor

EPA Virtualni kongres 10. – 13. travnja 2021

EPA kongres ove će se godine održati u virtualnom obliku od 10. do 13. travnja 2021. godine. Ako se želite rano registrirati i ostvariti popust, krajnji rok je 18. veljače. 

Poveznica na registracijsku stranicu je OVDJE.

VIDEO 16. HRVATSKIH PSIHIJATRIJSKIH DANA – 25. – 27.11.2020. virtualni kongres

Poveznica na video OVDJE

Novi broj Socijalne psihijatrije 53 (2020) 3

Objavljen je novi broj Socijalne psihijatrije 53 (2020) 3.

Objavljeni brojevi mogu se vidjeti OVDJE

 

 

Poziv članstvu HPD-a

Drage članice i članovi HPD-a!

Hrvatsko psihijatrijsko društvo je proteklih dana intenzivno radilo na pronalaženju adekvatnog načina pružanja psihosocijalnog i psihijatrijskog suporta područjima Siska, Petrinje i Gline i okolnih mjesta pogođenih potresom. Uz podršku Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te uz koordinaciju ravnateljice PB “Ivan Barbot” prim.dr.sc. Marine Kovač, HPD je ponudilo pomoć naših članova u pružanju psihosocijalne i psihijatrijske pomoci, u obliku volonterskog rada na terenu.
Prema informacijama koje dobivamo od ljudi koji su već na terenu kao volonteri, iz različitih medicinskih i nemedicinskih struka, potreba za našim djelovanjem je velika. Uz podršku navedenih službi, možemo se organizirati da pružimo kolegama pomoć na sustavan način.
Stoga Vas ovom prilikom pozivamo da se jave zainteresirani dragovoljci-volonteri specijalizanti i specijalisti psihijatrije koji su u mogućnosti i želji da se uključe u ovaj način rada, kako bi Vas mogli detaljnije informirati o dosadašnjoj organizaciji, te kako bi se mogli što brže organizirati. Molimo Vas pošaljite uz Vašu prijavu svoju mal adresu i broj mobitela radi kontaktiranja.

Zasada je angažman volonterski, a ostaju otvorena pitanja koja će se rješavati u narednim tjednima, s obzirom da će biti potrebno prilagoditi radno vrijeme, uz suglasnost ravnatelja ustanova svih kolega koji bi radili na terenu, i druge administrativne zapreke, ali i druge zapreke (COVID-19), kako bi se pružila sustavna podrška kroz dovoljno dugo vremena.

Javit ćemo Vam točne detalje za svaki dan.
Sara Medved, e-mail: saramedv@gmail.com
Martina Rojnic Kuzman, e-mail: mrojnic@gmail.com
Hrvoje Handl, e-mail: hrvoje.handl@gmail.com
Alma Mihaljević-Peleš, e-mail: alma.mihaljevic.peles@mef.hr ili almamihaljevic12@gmail.com

Predsjednica HPD-a:
Prof. dr.sc. Alma Mihaljević-Peleš

 

Preminuo prof. dr. sc. Pavo Filaković

Poštovani i dragi članovi Hrvatskog psihijatrijskog društva!

U dubokoj tuzi javljamo da je 29. prosinca 2020. g. od posljedica bolesti covid-19, preminuo naš ugledni i uvaženi član psihijatrijske zajednice, prof. dr.sc. Pavo Filaković.
Prof. dr. sc. Pavo Filaković rođen je 21. veljače 1949. Radio je u Osijeku na Medicinskom fakultetu Osijek. Studij medicine završio je 1973. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizirao je psihijatriju u KBC Osijek i KBC Zagreb od 1978. do 1982. godine. Poslijediplomski studij iz socijalne psihijatrije završio je 1983. godine. Bio je uposlen u KBC Osijek od 1978. do 2013. godine kao specijalist psihijatar i predstojnik Klinike za psihijatriju od 2003. do 2013. Stalni je sudski vještak za psihijatriju od 1992. godine. Bio je dekan Medicinskog fakulteta Osijek od 2005. do 2009. godine, a od 2009. godine je zaposlen kao prodekan za odnose s nastavnim bazama i predsjednik katedre za psihijatriju i psihološku medicinu.
Bio je nastavnik na Medicinskom fakultetu u Osijeku: asistent od 1989. do 2000. godine, docent od 2000. do 2004. godine, izvanredni profesor od 2004. do 2008. godine, redoviti profesor od 2008. do 2013. godine i redoviti profesor u trajnom zvanju od 2013. godine.
Filakovićev znanstveno-istraživački opus vidljiv je u nizu objavljenih znanstvenih i stručnih radova, poglavlja u knjigama, te u njegovom sudjelovanju na brojnim domaćim i inozemnim kongresima i drugim znanstvenim skupovim. Bio je i urednik udžbenika „Psihijatrija“ 2014.g. Sudjelovao je u više znanstveno-istraživačkih i stručnih projekata i bio je voditelj kliničkih isptivanja lijekova.
Za svoj znanstveni i stručni rad dobio je i nekoliko nagrada i priznanja: Spomenicu Domovinskog rata 1994., Povelju Hrvatskog liječničkog zbora 2005., i nagradu Hrvatskog liječničkog zbora „Ladislav Rakovac“ 2009. godine.
Uže područje njegovog znanstvenog interesa bila je biologijska psihijatrija i psihofarmakoterapija.
Prof. dr. sc. Pavo Filaković trajno je obilježio razvoj psihijatrijske struke i znanosti u Slavoniji, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Svojim je radom utjecao na generacije slavonskih psihijatara koji su od njega učili.

ispodpovrsine.hr

Javnozdravstvena kampanja edukacije i podizanja svijesti u društvu o problemu depresije, s ciljem prevencije i ranog prepoznavanja depresije.

In memoriam – Prim. Robert Torre, dr. med. (1965. – 2021.)

Dana 14. listopada 2021., iznenada je preminuo dobar čovjek, naš dragi kolega, prijatelj, vrsni liječnik. Robert Torre rođen je u Zagrebu 29. siječnja 1965. godine. Odrastao je i živio u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju školu te Medicinski fakultet. Sudionik je Domovinskog rata od 1992. do 1993. Cijeli svoj radni vijek od 1993. … Nastavi čitati In memoriam – Prim. Robert Torre, dr. med. (1965. – 2021.)

Tečaj trajne medicinske edukacije “ZAGREBAČKA ŠKOLA PSIHOFARMAKOTERAPIJE” – “Antipsihotici u kliničkoj praksi”, 24. i 25.11.2021.

Više informacija možete pronaći OVDJE

Kampanja za mentalno zdravlje ČUJEM TE #ISPODPOVRŠINE

Kliknite na banner iznad kako bi saznali više.

Obavijest o smrti prof.prim.dr.sc. Željka Vukšić

Poštovani i dragi članovi Hrvatskog psihijatrijskog društva! U dubokoj tuzi javljamo da je 30.kolovoza 2021. g. preminula naša ugledna i uvažena članica psihijatrijske zajednice, prof.prim.dr.sc. Željka Vukšić. Prof.prim.dr.sc. Željka Vukšić dr. med., specijalist psihijatrije, rođena je 8.12.1963.godine u Osijeku gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju.  Medicinski fakultet završila je 1987.godine, a  specijalizaciju iz psihijatrije … Nastavi čitati Obavijest o smrti prof.prim.dr.sc. Željka Vukšić

Obavijest o smrti prof. dr. sc. Ljubomir Hotujac

Poštovani kolegice i kolege! U dubokoj tuzi javljamo  da je u Zagrebu, 07. rujna, 2021. iznenada je preminuo prof. dr. sc. Ljubomir Hotujac. Prof. dr. sc. Ljubomir Hotujac, bio je  specijalist psihijatrije i subspecijalist biologijske psihijatrije. Rođen je 14. rujna 1943. god. u Zagrebu gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta … Nastavi čitati Obavijest o smrti prof. dr. sc. Ljubomir Hotujac

Natječaj za nagrade “dr. Vlado Jukić za najbolji znanstveni rad” i „dr. Vlado Jukić za doktorsku disertaciju“

Upute za natječaj nalaze se OVDJE Obrazac za natječaj nalazi se OVDJE Oni koji su već dobili ovu nagradu ne mogu se ponovo javiti na ovaj natječaj.

Informirani pristanak na liječenje u psihijatrijskoj ustanovi – SMJERNICE ZA PSIHIJATRE

SMJERNICE

6. HRVATSKI KONGRES O NUSPOJAVAMA PSIHOFARMAKA

Kongres će se održati od 6.10. do 9.10. u Sv. Martinu na Muri. Više od kongresu možete saznati OVDJE

3. HRVATSKI KONGRES O PSIHOTRAUMI: „Mentalno zdravlje u vrijeme i nakon COVID-19 pandemije“

Sudjelovanje na skupu bit će bodovano prema Pravilniku Hrvatske liječničke komore. S obzirom na izuzetni značaj skupa, čast nam je pozvati Vas da svojim sudjelovanjem i pokroviteljstvom doprinesete značaju i realizaciji ovog važnog medicinskog i edukacijskog događaja u regiji. Više detalja u dokumentima u privitku: ·         Knjižica prve obavijesti ·         Obrazac za registraciju i smještaj … Nastavi čitati 3. HRVATSKI KONGRES O PSIHOTRAUMI: „Mentalno zdravlje u vrijeme i nakon COVID-19 pandemije“

Hrvatsko društvo za psihoanalitičku psihoterapiju ima novu web stranicu.

Ukoliko ste zainteresirani možete se informirati na poveznici www.hd-pp.hr

17. Hrvatski psihijatrijski dani 20. – 23.10.2021. Opatija

Više informacija o Kongresu možete naći OVDJE.

Novi broj Socijalne psihijatrije 52 (2020) 2

Objavljen je novi broj Socijalne psihijatrije 52 (2020) 2. Objavljeni brojevi mogu se vidjeti OVDJE

Preminuo prof. emeritus dr. sc. Borben Uglešić

Poštovane kolegice i kolege, dragi prijatelji, U sumrak dana 25.rujna 2020. u svojoj 94. godini života, preminuo je naš dragi učitelj i prijatelj, profesor emeritus Borben Uglešić. Doajen i nestor hrvatske psihijatrije, čovjek čije vizije i trude u više od 60 godina rada, danas baštinimo. Profesor Uglešić je u drugoj polovici 50.-ih godina prošlog stoljeća … Nastavi čitati Preminuo prof. emeritus dr. sc. Borben Uglešić

Call for abstracts – 29th Danube Psychiatric Symposium & 9th Croatian Congress on Psychopharmacotherapy

Navedeni događaji održat će se od 17.12. do 19.12.2020. u online odnosno virtualnom obliku. Više o događaju pročitajte ovdje: The main topic will be “Psychiatry, Medicine and Society: Homo Deus of the 21st Century and Challenges of Mental Health and Personalized Medicine” with special emphasis on predictive, preventive and person centered medicine and comorbidities, as … Nastavi čitati Call for abstracts – 29th Danube Psychiatric Symposium & 9th Croatian Congress on Psychopharmacotherapy

Najava za Tečaj trajnog medicinskog usavršavanja “Antidepresivi u kliničkoj praksi”

Tečaj će se održati 13.11.2020 u on-line obliku. Više informacija pronađite nawww.zsp-antidepresivi.org.

16. Psihijatrijski dani

16. Psihijatrijski dani održati će se od 25. do 27.11.2020 u on-line obliku. Više informacija potražite na stranici https://www.16psihdani.org

Najava javno zdravstvene kampanje „Kako prepoznati i pobijediti depresivni poremećaj“

Depresija je psihički poremećaj koji je u stalnom porastu u svijetu. Zbog tendencije stalnog povećanja broja oboljelih, očekujemo da će u uvjetima pandemije Covidom-19, ovaj poremećaj postati najozbiljniji javnozdravstveni problem. Hrvatsko psihijatrijsko društvo će u suradnji sa svojim pokroviteljima i partenerima tijekom listopada, studenog i prosinca 2020. provesti javno zdravstvenu kampanju edukacije i podizanje svijesti … Nastavi čitati Najava javno zdravstvene kampanje „Kako prepoznati i pobijediti depresivni poremećaj“

Novi broj Socijalne psihijatrije 51 (2020) 1.

Objavljen novi broj Socijalne psihijatrije 51 (2020) 1. Objavljeni brojevi mogu se vidjeti OVDJE.

Preporuke HPD-a u vezi aktualne epidemije COVID-19

Situacija epidemije koronavirusom predstavlja potencijalno traumatsku situaciju u kojoj je ugroženo mentalno zdravlje čitave populacije a time i zdravlje pojedinaca, uključujući i osobe koje imaju psihičke poremećaje. Nadalje, ugroženo je i zdravlje osoba koje sudjeluju u liječenju zaraženih osoba. Stanje distresa povratno pogoduje pojavi tjelesnih bolesti. Stoga je nužno uključiti psihosocijalnu podršku i brigu za … Nastavi čitati Preporuke HPD-a u vezi aktualne epidemije COVID-19

COVID-19 i mentalno zdravlje: Međunarodno istraživanje o utjecaju pandemije COVID-19 te mjera suzbijanja pandemije na mentalno zdravlje populacije

Molimo Vas da ispunite upitnik o Vašem iskustvu pandemije i potresa, u trajanju oko 15 minuta. Upitnik je anoniman. ANKETA

Preporuka za očuvanje zdravlja osoba s demencijom tijekom pandemije COVID-19

HDABPSŽD – Preporuke za očuvanje zdravlja osoba s demencijom tijekom pandemije COVID-19 Uz preporuke navodimo i stranicu društva(HDABPSŽD): www.alzheimer.hlz.hr

Pridruženje HPD-a projektu covid19.emed.hr

Postovani članovi, Ovim putem Vas zelim informirati da se HPD takodjer pridruzio projektu covid19.emed.hr, koji je pokrenut od strane hrvatskih kardiologa. Projekt uspostavlja novo centralno mjestu za informiranje liječnika vezano uz novonastalu situaciju, te je podrzano od niza medicinskih institucija i strucnih drustava. Pozivamo Vas da se priključite  – covid19.emed.hr

Paket preporuka za očuvanje mentalnog zdravlja u kriznim situacijama

Suočavanje sa stresom Upute za vježbe disanja Upute za progresivnu mišićnu relaksaciju Preporuke za slušanje opuštajuće glazbe Postupak s uznemirujućim mislima Popratno pismo

COVID-19: preporuke Hrvatskog društva za zaštitu mentalnog zdravlja djece i adolescenata, te HD za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju, Hrvatskog liječničkog zbora

DOKUMENT

Izjava Hrvatskog psihijatrijskog društva o pristupu i liječenju osoba s duševnim smetnjama tijekom epidemije koronavirusom

Tijekom epidemije, kao i inače, dužnost naše struke je osigurati ista prava na somatsko liječenje zaraze koronavirusom kod svih skupina bolesnika. Stoga, kao posebno vulnerabilnu skupinu ističemo bolesnike s duševnim poremećajima, te izdajemo Mišljenje koje je zajednički stav psihijatrijskih društava. Ističemo spremnost naše struke na svaku pomoć koju kao psihijatri možemo osigurati. Ovo mišljenje je … Nastavi čitati Izjava Hrvatskog psihijatrijskog društva o pristupu i liječenju osoba s duševnim smetnjama tijekom epidemije koronavirusom

Therapy 2.0

Therapy 2.0 je platforma koju smo (MEDRI-Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci) izradili u okviru Erasmus+ programa sa partnerima iz  nekoliko europskih zemalja s ciljem educiranja psihoterapeuta i savjetovatelja za pružanje usluga putem novih tehnologija. POVEZNICA Therapy 2.0 nudi široki raspon online sadržaja organiziranih kroz module a koji se odnose na podizanje svijesti, edukaciju, podučavanje i … Nastavi čitati Therapy 2.0

Hrvatske smjernice za liječenje poremećaja vezanih uz traumu i stresor

DOKUMENT

Hrvatske smjernice za liječenje depresije

DOKUMENT

Tečaj trajne medicinske izobrazbe 1. kategorije pod nazivom “Multidimenzionalni pristup u liječenju psihijatrijskih poremećaja”

Tečaj će se održati 14. i 15.02.2020. godine na Medicinskom fakultetu u Osijeku (predavaonica P1) u organizaciji Klinike za psihijatriju KBC Osijek i Medicinskog fakulteta u Osijeku, voditelja: doc.dr.sc. Anamarija Petek Erić i doc.prim.dr.sc. Ljiljana Radanović-Grgurić. Ulaz na tečaj je slobodan! Prijave se vrše na mail: tecaj2020@gmail.com. Tečaj je bodovan prema Pravilniku HLK, HKMS i … Nastavi čitati Tečaj trajne medicinske izobrazbe 1. kategorije pod nazivom “Multidimenzionalni pristup u liječenju psihijatrijskih poremećaja”

Novi broj Socijalne psihijatrije 50 (2019) 4.

Objavljen je novi broj Socijalne psihijatrije 50 (2019) 4. Objavljeni brojevi mogu se vidjeti OVDJE.