EPA 2014 MUNCHEN 1.- 4.3.2014. – izvješće

U sklopu projekta mPIVAS mHealth psychoeducational intervention versus antipsychotic-induced side effects kojeg je Hrvatska partner na čelu s voditeljicom dr.sc.Martinom Rojnić Kuzman na 22. Europskom kongresu psihijatrije ( Europian Congress of Psychiatry) sudjelovalo je 30 mladih psihijatara i specijaliznata psihijatrije iz Hrvatske.

Na put se krenulo 1.3.2014. u 7.30h autobusom, a u Munchen gdje se kongres odrzavao stigli smo oko 16.00 h popodne.
Istu smo večer prisustvovali svečanom otvaranju kongresa gdje je program Early Career Psychiatrist predstavila dr.Rojnić Kuzman.

Po završetku ceremonije uslijedio je domjenak te Early Career Psychiatrists Networking Evening- neformalna zabava više ili manje mladih sudionika kongresa.

Idući dan počele su sekcije programa za mlade psihijatre. Svaki dan održane su tri sekcije, mahom od strane vrsnih predavača.

Prvi dan obrađene su sljedeće teme:

Will mobility improve mental healthcare?
Strategies to prevent side efects from antipsychotic treatment
EECP Conversations with Professor Sir Robin Murray

Kao posebno impresivno predavanje istaknula bih ono profesora Sir Robin Murraya, koji je audijenciju osvojio koliko šarmom i zavidnim predavačkim vještinama, toliko i propitivanjem usvojenog koncepta psihičkih bolesti.

Ponedjeljak je započeo predavanjem profesora Dinesha Bhugre, King’s College iz Londona koji je trenutni predsjednik Svjetske psihijatrijske asocijacije. Profesor Burgha se izrazito orijentirao na sociološki, antropološki i kulturološki aspekt psihijatrije, također propitujući koncept mentalne bolesti kakav poznajemo.

U popodnevnim satima održane su još dvije sekcije:
From trainees to specialists: Challenges and opportunities in the transition
eHealth in the prevetion and treatment of psychotic disorders

Posljednjeg dana kongresa sudjelovali smo na sljedećim sekcijama:
Concepts behind DSM-5 and ICD-11
Coersive measures have a significant place in modern psychitry
Psychitherapy training should be a part of formal training for adult psychiatrists

Također je u ranojutarnjim satima održana radionica vezana uz projekt mPIVAS, u biti sastanak svih sudionika projekta mPIVAS, na kojoj je predstavljena PsyLOG aplikacija te su predstavljeni daljnji koraci u projektu.

U kasnim popodnevnim satima uputili smo se prema Zagrebu.

Vjerujem da je svim sudionicima cijelo iskusvo bilo izrazito edukativno, ali također i ugodno- nije bilo mnogo slobodnog vremena no ono što smo imali smo pametno iskoristili:).