Preminuo prof. emeritus dr. sc. Borben Uglešić

Poštovane kolegice i kolege, dragi prijatelji,

U sumrak dana 25.rujna 2020. u svojoj 94. godini života, preminuo je naš dragi učitelj i prijatelj, profesor emeritus Borben Uglešić. Doajen i nestor hrvatske psihijatrije, čovjek čije vizije i trude u više od 60 godina rada, danas baštinimo. Profesor Uglešić je u drugoj polovici 50.-ih godina prošlog stoljeća započeo svoj psihijatrijski put, iznjedrio i doveo splitsku, južnohrvatsku psihijatriju u kliničke i znanstvene vode. Zahvaljujući njegovim znanstveno-nastavnim zvanjima i svekolikom zalaganju, tadašnji psihijatrijski odjel splitske bolnice “Firule” je 1986. godine dobio status Klinike za psihijatriju koji je zadržan u kontinuitetu do danas. Iznimno je zaslužan za razvoj splitskog KBC i jedan od utemeljitelja Medicinskog fakulteta u Splitu.

Iako je 1998. “otišao” u formalnu mirovinu, nije stao!! Živio je cijeli svoj život psihijatriju, bremenitu i plemenitu disciplinu medicine, ali i više od medicine, postavši paradigma psihijatrije za Split i Dalmaciju. Brojne nagrade, priznanja i počasti za rad te zasluge u svim sferama života, svjedoče o “veličini” legendarnog profesora. Čovjeka čija jednostavnost, spontanost, pristupačnost, iznimna socijalna inteligencija i eruditski habitus te posebno uvijek prisutna duhovitost, su uvijek plijenile pažnju i emocije. Profesor koji je uvijek bio “naoružan” jednom zaraznom ljudskom toplinom koju je prenosio na sve nas koje je učio.

Profesor Uglešić u hrvatskoj psihijatriji i šire, ostavlja duboki trag kao čovjek kojemu su naročito destigmatizacija duševnih bolesnika, forenzička psihijatrija te socijalni i društveni značaj psihijatrije bili životni credo. S velikim poštovanjem i ponosom jer je bio naš, ćemo se sjećati dragog profesora, učitelja i njegove “brazde”.

Doc.dr.sc.prim. Trpimir Glavina, dr.med.
Predstojnik Klinike za psihijatriju KBC Split
Pročelnik Katedre za psihijatriju MEFST